هفته بیست و دوم بارداری

هفته بیست و دوم بارداری

هفته بیست و دوم بارداری، جایی است که دیگر شکم شما حسابی خودش را نشان می‌دهد و اطرافیان متوجه تغییرات شما می‌شوند. حالا دیگر حرکت‌های جنین را بیشتر از قبل احساس می‌کنید. اما در کنار این حس شیرین، ممکن است گاهی خستگی، دغدغه‌های جدید یا حتی سؤالات تازه‌ای هم سراغ‌تان بیاید. در این هفته، به تغییرات بدن شما، رشد شگفت‌انگیز کودک و راهکارهای مراقبتی که می‌توانند بارداری را برای‌تان راحت‌تر کنند، نگاهی می‌اندازیم.

علائم هفته بیست و دوم بارداری

این هفته نیز مثل هفته‌های قبل یک سری علائم از جمله سوزش سر دل و گرگرفتگی را تجربه می‌کنید که در ادامه به رایج ترین آن‌ها می‌پردازیم:

تپش قلب بالا

می‌دانستید که قلب شما حالا ۳۰ تا ۵۰ درصد بیشتر از حالت معمول خون پمپاژ می‌کند؟

این یک خبر مثبت است! چرا که این خون اضافی باعث انتقال بیشتر اکسیژن و مواد مغذی به جنین از طریق جفت می‌شود. بنابراین تپش قلب در دوران بارداری معمولا طبیعی است. اما اگر به همراه تپش قلب، احساس تنگی نفس یا تپش مداوم قلب داشتید، حتما باید با پزشک خود مشورت کنید.

درد لگن

هورمون‌های بارداری باعث می‌شوند که مفاصل شما نرم‌تر و انعطاف‌پذیرتر شوند، اما این تغییرات ممکن است منجر به احساس درد شود.

درد یا گرفتگی شکم

در هفته ۲۲ بارداری ممکن است دردهای خفیف شکم، انقباضات تمرینی براکستون هیکس یا کشش عضلات شکم را تجربه کنید که معمولا طبیعی است. با این حال، اگر دردها ادامه پیدا کرد، شدت گرفت، یا با اسهال، خونریزی یا فشار بیشتر در ناحیه لگن همراه بود، فورا با پزشک خود تماس بگیرید.

اندازه جنین در هفته بیست و دوم بارداری

جنین در هفته بیست و دوم بارداری چگونه است؟

در هفته بیست و دوم بارداری، جنین شما حالا بیش از هر زمان دیگری به دنیای بیرون واکنش نشان می‌دهد. با قدی حدود ۲۸ سانتی‌متر از سر تا نشیمن‌گاه و وزنی در حدود ۴۵۰ گرم، او در شکم شما به‌صورت عرضی قرار گرفته و همچنان با آزادی در حال حرکت است.

حواس جنین به سرعت در حال تکامل‌اند. جوانه‌های چشایی روی زبانش شکل گرفته‌اند و پایانه‌های عصبی او حالا به اندازه‌ای رشد کرده‌اند که حس لمس را تجربه کند. او ممکن است صورت خود را نوازش کند، انگشت شستش را بمکد، یا قسمت‌های دیگر بدنش را لمس کند تا حرکاتش را بشناسد.

در کنار این تغییرات، سیستم تولید مثل جنین نیز به رشد خود ادامه می‌دهد. در پسران، بیضه‌ها شروع به پایین آمدن از شکم کرده‌اند و در دختران، رحم و تخمدان‌ها در جای خود قرار گرفته و واژن شکل گرفته است.

حتی گوش داخلی و شبکیه چشم‌های او حالا به اندازه یک بزرگسال رشد کرده‌اند، پس شاید در همین روزها بتواند صداهای بیشتری را بشنود و به نورهای اطراف واکنش نشان دهد!

در دوران بارداری، به هیچ وجه نور مستقیم به شکم خود نتابانید!

در هفته بیست و دوم حاملگی، پف‌های چشم جنین هنوز بسته هستند، اما خود چشم‌ها شروع به حرکت کرده‌اند.

لوله‌های اشکی شکل گرفته‌اند و جنین حالا ابروهای کوچکی دارد—که توده‌های ریز موهای سفید رنگ هستند. شاید جنین شما حتی در حال کشیدن ابروهایش باشد!

تغییرات بدن مادر در ماه پنجم بارداری

تغییرات بدن مادر در هفته بیست و دوم بارداری

به‌زودی ممکن است رحم تمرین برای زایمان را با انقباضات نامنظم و بدون درد براکستون هیکس شروع کند. همچنین احتمال دارد در شکم خود احساس فشردگی کنید.

ولی نگران نباشید! با اینکه ممکن است به دلیل فشرده شدن رحم این انقباضات را جنین نیز احساس کند ولی خطرناک نیست.

با این حال، اگر انقباضات شدید، دردناک یا مکرر شدند، بلافاصله با پزشک یا ماما تماس بگیرید، زیرا انقباضات دردناک و منظم ممکن است نشانه‌ای از زایمان زودرس باشند.

مقاله مرتبط:

زایمان زودرس؛ علائم و روش‌های پیشگیری از آن

زایمان زودرس یا پیش از موعد، یکی از نگرانی‌های همیشگی مادرها و پدرها از شروع فرایند بارداری و حتی ق ... مطالعه

همزمان با رشد شکم، بدن شما نیز تغییرات زیادی را تجربه می‌کند که افزایش وزن یکی از آن‌هاست. بنابراین حواس‌تان به رژیم غذایی خود در این دوران باشد و در صورت نگرانی برای وضعیت وزنی، با پزشک خود صحبت کنید.

در این دوران، احتمال دارد احساسات متناقضی درباره تغییرات بدنی خود داشته باشید. در روزهایی با رضایت و خوشحالی به بدن باردار خود نگاه کنید و در روزهایی دیگر از دیدن خود در آینه ناراحت شوید و فکر کنید که آیا به شکل قبل خود برخواهید گشت.

خوب است بدانید که این احساسات کاملا طبیعی و قابل درک است. به این صورت که اگر با مادران باردار دیگر صحبت کنید می‌بینید که فقط شما نیستید که این دغدغه را دارید.

در هفته بیست و دوم بارداری چه بخوریم؟

  • گرفتگی‌های عضلانی در دوران بارداری ممکن است به دلیل کمبود کلسیم، منیزیم یا پتاسیم باشد. برای کاهش این گرفتگی‌ها، مصرف ویتامین‌های بارداری و مواد غذایی غنی از این مواد بسیار مفید است.
    به‌خصوص اگر گرفتگی‌ها به‌صورت ناگهانی و لحظه‌ای رخ می‌دهند، اضافه کردن غذاهایی مانند لوبیا سفید، ماست و موز به رژیم غذایی شما می‌تواند سطح پتاسیم بدن را بهبود بخشد.
  • نوشیدن مقدار زیادی مایعات، به‌ویژه آب، در دوران بارداری به بدن کمک می‌کند تا حجم خون لازم برای تغذیه جنین تأمین شود و از سردردهای ناشی از کم‌آبی جلوگیری کند. ادرار شفاف نشانه‌ مصرف مایعات کافی است.
  • به‌دلیل تغییراتی که در دستگاه گوارش خود و هضم تجربه می‌کنید، احتمال ابتلا به یبوست بیشتر می‌شود. بنابراین حتما حواس‌تان به مصرف کافی میوه‌ها و سبزیجات باشد.

مراقبت‌های هفته بیست و دوم بارداری

  • با توجه به اینکه اتفاقات پراسترس مانند مشکلات عاطفی یا دغدغه‌های مالی روی سلامت شما و جنین تاثیر چشمگیری می‌گذارد، حتما با یک فرد قابل اعتماد یا روانشناس درباره نگرانی‌های خود صحبت کنید.
  • برای روبرویی با شرم بدنی (Shame Body)، صحبت با عزیزان و رعایت تغذیه سالم و ورزش منظم می‌تواند به داشتن احساس بهتر کمک کند.
  • برای کاهش درد لگن، از بلند کردن اجسام سنگین خودداری کنید، از ایستادن طولانی‌مدت بپرهیزید و از تمرینات کگل برای تقویت عضلات کف لگن کمک بگیرید.
  • اگر فرزندان دیگری دارید، کم‌کم می‌توانید آن‌ها را برای عضو کوچک جدید خانواده آماده کنید تا هم حواس‌شان به خود شما باشند هم بتوانند راحت‌تر با این موضوع کنار بیایند.
  • رابطه جنسی در دوران بارداری معمولا ایمن است، مگر اینکه مشکلات خاصی مانند خطر زایمان زودرس وجود داشته باشد. برای این مورد با پزشک خود مشورت کنید.