متخصص زنان و زایمان از دانشگاه علوم پزشکی تهران، رتبه ۳ بورد تخصصی زنان و دستیار فلوشیپ لاپاروسکوپی زنان
هفته چهاردهم بارداری فرصتی طلایی برای شما و جنین است؛ زمانی که تغییرات شگرفی در بدن شما و جنین در حال رشد رخ میدهد. شاید کنجکاو باشید بدانید در این هفته چه علائمی خواهید داشت و چگونه از سلامت خود و فرزندتان مراقبت کنید. از افزایش انرژی و رشد موها گرفته تا توانایی شنیدن صدای شما توسط جنین، همه چیز در حال تغییر است. با ما همراه باشید تا با این تغییرات جذاب آشنا شوید!
هفته چهاردهم بارداری چه علائمی دارد؟
با ورود به سهماهه دوم بارداری، شما وارد دوره طلایی بارداری شدهاید. حالا بعضی از علائم آزاردهنده بارداری کاهش یافتهاند و احساس خیلی بهتری را تجربه میکنید.
با این حال از مهمترین علائم پیش روی شما در این هفته میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
افزایش انرژی
در سهماهه دوم حاملگی، خیلی از خانمهای باردار انرژی زیادی را احساس میکنند که ممکن است هم برای خودشان و هم اطرافیان عجیب باشد.
چرا که تا به الان در سه ماهه اول بارداری حجم زیادی از خستگی را تجربه کردهاند. در نظر داشته باشید که ممکن است سهماهه سوم بارداری نیز مانند سهماهه اول باشد و بهتر است از این فرصت برای انجام کارهای خود استفاده کنید.
موهای پرپشت
در چهاردهمین هفته بارداری، خیلی از زنان موهای ضخیمتری دارند و احتمالا سرعت رشد آنها نیز از حالت طبیعی بیشتر است. این یکی از تغییرات فیزیکی این مرحله از بارداری است و به احتمال زیاد بعد از زایمان کمرنگ خواهد شد. پس از این فرصت نهایت لذت را ببرید.
ترشح آغوز از سینه
ممکن است متوجه نشتی یک ماده زرد و غلیظ از سینههای خود شوید. این ماده، کلستروم نام دارد و بعد از تولد تا زمانی که شیر مادر به جریان بیفتد، تغذیه نوزاد خواهد بود. پس جای هیچ نگرانی ندارد و کاملا طبیعی است.
احتقان سینوسی
این احتقان احتمالا بر اثر آلرژی یا سرماخوردگی بیشتر هم میشود. درصورتیکه در این مرحله حاملگی، بیشتر اوقات بینی شما پر شده و نفسکشیدن برایتان سخت میشود، خوب است بدانید که دلیل آن افزایش گردش خون به غشاهای مخاطی بینی و افزایش تورم است که توسط هورمون پروژسترون انجام میشود.
نام این وضعیت، رینیت بارداری است که متاسفانه چندان راهی برای رفع آن نیست. البته که هیدراته ماندن همیشگی بدن، استفاده از دستگاههای رطوبتساز، استفاده از مقداری پماد وازلین دور هر سوراخ بینی، قطره یا شستوشو با سرم نمکی میتواند کمککننده باشد.
افزایش اشتها
حالا که حالت تهوع شما کاهش یافته، تمایلتان به غذا خوردن ممکن است بیشتر شود و احساس گرسنگی بیشتری داشته باشید. فقط حواستان باشد که حتما به یک رژیم غذایی سالم و متعادل پایند باشید و نگذارید وزنتان بیش از حد زیاد شود.
بیشتر زنانی که وزن آنها قبل از بارداری در محدوده طبیعی بوده، باید تنها ۳۰۰ کالری اضافی در روز مصرف کنند. محدوده طبیعی به این معنی است که شاخص توده بدن (BMI) شما بین ۱۸.۵ تا ۲۴.۹ است.
گرفتگی عضلات
در چهاردهمین هفته حاملگی، رحم شما به سمت بالا و خارج از ناحیه لگنی رشد میکند که ممکن است باعث درد یا گرفتگی در ناحیه شکم، لگن و کشاله ران شود. این درد معمولا بهعنوان درد رباط گرد شناخته میشود و در سهماهه دوم شایع است. همچنین، برخی زنان در این دوران گرفتگی عضلات پا، بهویژه شبها، تجربه میکنند.
جنین در هفته چهاردهم بارداری چگونه است؟
در چهاردهمین هفته بارداری، فولیکولهای مو در زیر سطح پوست شکل گرفته و حجم زیادی از موهای نازک و بیرنگ به اسم «لانگو» روی صورت و بیشتر سطح بدن نوزاد رشد کردهاند و درست قبل از تولد او و پا گذاشتن به دنیا خواهند ریخت.
تا به الان، اندامهای تناسلی نوزادان به طور کامل شکل گرفتهاند ولی همچنان تشخیص جنین با سونوگرافی دشوار است. علاوه بر آن، غده تیروئید نیز به اندازه کافی رشد کرده و نوزاد از خود هورمونهای تیروئیدی تولید میکند.
چهره جنین حالا واضحتر و قابل تشخیصتر از همیشه و گردنش بلندتر شده است.
رفلکسهای بدن او نیز فعال شدهاند؛ به این معنا که اگر میتوانستید دست یا پاهای کوچک او را لمس کنید، ممکن بود آنها را جمع یا خم کند و واکنش نشان دهد.
رایجترین رفلکس های نوزاد؛ زمان شروع و پایان
جالب است بدانید بیشتر کارها و رفتارهای بچهها انتخابی نیستند و رفلکس های نوزاد هستند؛ یعنی غیر ... مطالعهحواس بویایی و چشایی کودک هم تا حد زیادی تکامل یافتهاند و بنابراین ممکن است طعم خوراکیهایی که میخورید را کمی متوجه شود.
در حال حاضر، وزن نوزاد شما حدود ۶۰ گرم و طول او از سر تا نشیمنگاه حدود ۸ تا ۹ سانتیمتر به اندازه شلیل است.
تغییرات بدن مادر در هفته چهاردهم بارداری
در هفته چهاردهم حاملگی، بهدلیل کاهش حالت تهوع صبحگاهی و گذراندن بعضی از علائم ناخوشایند، احساس راحتی و انرژی بیشتری خواهید داشت.
بالاخره زمانی که منتظرش بودید فرا رسیده و برآمدگی شکم کمکم خودش را نشان میدهد.
احتمال دارد زیر سینههایتان زائدههای کوچک پوستی مشاهده کنید که خوب است بدانید که کاملا بیخطر هستند. اما اگر احساس نگرانی زیادی برای آنها دارید، میتوانید با پزشک خود صحبت کنید. همچنین سینههایتان در این هفته هم ممکن است آغوز تولید کند.
درصورتیکه آزمایشهای غربالگری، احتمال وجود مشکلی در جنین را نشان دهند، ممکن است پزشک انجام آمنیوسنتز را به شما پیشنهاد کند. این آزمایش که معمولا بین هفته ۱۵ تا ۲۰ بارداری انجام میشود، ناهنجاریهایی مانند سندرم داون را تشخیص میدهد.
در این آزمایش، سوزنی بسیار نازک وارد مایع آمنیوتیک اطراف جنین شده و نمونهای برای بررسی گرفته میشود.
در هفته چهاردهم بارداری چه چیزی بخوریم؟
- با توجه به احتمال بالای خطر ابتلا به دیابت بارداری، پره اکلامپسی و افزایش بیش از حد وزن در این مرحله از بارداری، حتما مراقب تغذیه سالم خود باشید.
- برای کاهش رفلاکس و جلوگیری از سوزش سر معده، به جای سه وعده غذایی بزرگ، شش وعده غذایی سبکتر داشته باشید و از مصرف غذاهایی مانند غذاهای چرب، سرخکردنی و پرادویه که باعث ترش کردن شما میشوند خودداری کنید.
- بهمنظور سلامت عملکرد مغز کودک و رشد زبانی و شناختی او، غذاهای سرشار از امگا ۳ را در لیست برنامه غذایی خود بگذارید.
- برای اینکه استخوانهای فرزند دلبندتان تقویت و مستحکم شوند، از دریافت کافی غذاهای حاوی کلسیم به ویژه لبنیاتی مانند شیر و ماست کمچرب مطمئن شوید.
مراقبتهای هفته چهاردهم بارداری
- برای داشتن احساس بهتر در دوران حاملگی، تناسب اندام، کیفیت خواب بالا و از همه مهمتر کاهش کمردرد ناشی از رشد چشمگیر جنین و نمایان نشدن وریدهای واریسی، ورزشهای سبک شامل پیادهروی ۳۰ دقیقهای در روز، یوگا و کگل را در برنامه خود داشته باشید.
- برای بهبود گرفتگی عضلات، حرکات کششی قبل از خواب و هیدراتهماندن کمک میکند. اگر درد شدیدی احساس کردید هم ماساژ عضله یا دوش گرم مفید است.
- بهتر است اگر مدتی است به دندانپزشکی مراجعه نکردهاید، در این هفته برای معاینه دندانها و لثه اقدام کنید تا از بیماریهای مرتبط با آن جلوگیری شود.
- از آنجایی که سیستم ایمنی افراد در دوران بارداری نسبتا ضعیفتر است و احتمال دارد بر اثر سرماخوردگی یا آنفولانزا، حال بدتری پیدا کنند، از دریافت واکسن آنفولانزا، شستن مرتب دستها و رعایت بهداشت عمومی مطمئن شوید. تزریق واکسن آنفولانزا برای افرادی که در فصل آنفولانزا باردار خواهند بود، صرف نظر از مرحله حاملگی حتما انجام شود.
- اگر هنوز برای کلاسهای زایمان تحقیقی نکردهاید، هفته چهاردهم بارداری فرصت خوبی برای پرسوجو برای انتخاب کلاس زایمان مناسب است.
- از جابجایی وسایل سنگین خودداری کنید. برای برداشتن اشیاء، ابتدا چمباتمه بزنید و با پشت صاف آن را بردارید.