هفته یازدهم بارداری

Doctor Image
کد نظام پزشکی 173366
Icon Confirmed پزشک تاییدکننده: دکتر سمیه پریزن

متخصص زنان و زایمان از دانشگاه علوم پزشکی تهران، رتبه ۳ بورد تخصصی زنان و دستیار فلوشیپ لاپاروسکوپی زنان

کد نظام پزشکی: 173366

هفته یازدهم بارداری
هفته یازدهم بارداری، شروع یک دوران هیجان‌انگیز است؛ جایی که جنین شما به وضوح بیشتر از همیشه به نوزاد واقعی شبیه می‌شود. تغییرات قابل توجهی در این هفته رخ می‌دهند که شما را به دنیای شیرین مادر شدن نزدیک‌تر می‌کنند. اعضای بدنش هر روز شکل‌دهی بهتری پیدا می‌کنند و حرکاتش آهسته اما محسوس‌تر می‌شود. برای کشف جزئیات شگفت‌انگیز این هفته، ادامه مقاله را بخوانید!

علائم هفته یازدهم بارداری

مادران باردار علائم متفاوتی در دوره بارداری‌شان تجربه می‌کنند و نمی‌توان با قطعیت گفت که همه زنان این علائم را در هفته یازده خواهند داشت. اما دانستن موارد احتمالی به شما کمک می‌کند تا با آمادگی بیشتر، دوره بارداری را سپری کنید.

قبل از آنکه به سراغ علائم خاص هفته یازدهم برویم، بهتر است بدانید که در این هفته هم مشابه هفته‌های قبل، افزایش ترشحات واژن، احساس خستگی، نوسانات خلقی و حالت تهوع صبحگاهی را تجربه خواهید کرد.

اما شایع‌ترین علائم هفته یازدهم حاملگی عبارتند از:

رشد سینه

با پیشرفت بارداری و رشد غدد شیری با هدف آمادگی مادر برای شیردهی، سینه‌ها بزرگتر شده و حتی ممکن است در طول بارداری حدود یک کیلوگرم به بافت پستان اضافه شود.

خط تیره شکم

اگر نگاهی به شکم خود بیندازید، احتمالا یک خط عمودی تیره می‌بینید که از مرکز شکم می‌گذرد و به آن «خط سیاه» می‌گویند. این خط به دلیل تغییرات هورمونی ایجاد شده و تا بعد از تولد کودک دلبندتان ناپدید می‌شود.

گرفتگی عضلات پا

گرفتگی شدید و دردناک ماهیچه‌های پا، به‌خصوص در شب، خواب چندان راحتی برای شما نمی‌گذارند و آرامش‌تان را بر هم می‌زند.

یکی از دلایل آن کاهش مواد معدنی مانند کلسیم و منیزیم و همچنین کم‌آبی است که می‌توان آن را با داشتن یک رژیم غذایی متعادل و نوشیدن کافی مایعات کنترل کرد.

اندازه جنین در هفته یازدهم بارداری

 در هفته یازدهم بارداری جنین چگونه است؟

در این مرحله جوانه‌های دندان، ویژگی‌های صورت و اندام تناسلی جنین به آرامی در حال رشد هستند.

گوش‌ها به سمت جای نهایی خود در کناره‌های سر حرکت می‌کنند و چشم‌ها با پلک‌های بسته‌شده از هم جدا می‌شوند.

هنوز نیمی از طول کل بدن جنین را سر او تشکیل می‌دهد که طی هفته‌های بعد، بدن نیز رشد می‌کند و شکل مناسبی به خود می‌گیرد.

توصیه می‌کنیم برای رشد بهتر کودک، مواد مغذی بیشتری مصرف کنید که در مقاله تغذیه سالم در دوران بارداری به طور کامل به بایدها و نبایدهای غذایی در این دوران را بررسی کردیم.

مقاله مرتبط:

تغذیه دوران بارداری؛ در دوران حاملگی چه بخوریم، چه نخوریم؟

تغذیه دوران بارداری به‌دلیل شرایط خاص بدن در این دوران اهمیت بسیار زیادی دارد. در واقع، رژیم غذایی ... مطالعه

جنین در یازدهمین هفته از بارداری، ۵ سانتی‌متر قد و حدود ۸ گرم وزن دارد که تقریبا به اندازه یک کام کوات شیرین در نظر گرفته می‌شود.

اگر بخواهیم جذاب‌تر اتفاق هفته یازدهم حاملگی را بگوییم، باید به اولین بار سکسکه جنین اشاره کنیم. این اتفاق بامزه، نتیجه رشد دیافراگم جنین است و این‌گونه نفس‌کشیدن را تمرین می‌کند. پس جای هیچ نگرانی نیست.

تغییرات بدن مادر در ماه سوم بارداری

تغییرات بدن مادر در هفته یازدهم بارداری

خبر خوب این است که علائمی که تا الان داشتید کم‌کم کاهش می‌یابند و جای خود را به رشد و حساسیت سینه‌ها می‌دهند.

شما هم این هفته به طور غیر عادی ویار دارید و دوست دارید غذاهای مختلف بخورید؟ کاملا عادی است.

اکثر زنان در این مرحله از بارداری خود هوس‌های غذایی را تجربه می‌کنند.

پزشکان هنوز دلیل قطعی ویار را نمی‌دانند. به گفته بعضی از آن‌ها، بدن از طریق ویار نیاز خود را به شما می‌گوید و بنا بر باور بعضی دیگر از پزشکان، این تغییرات سطح هورمونی هستند که باعث هوس‌های غذایی می‌شوند.

یک نکته بسیار مهم: اگر در دوره بارداری هوس مواد غیر غذایی مانند خاک یا گچ دارید، در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید.

در هفته یازدهم بارداری، ممکن است تشخیص برآمدگی شکم از نفخ کار سختی باشد.

گرچه مانند هفته‌های گذشته تغییر چندان زیادی در شکم خود مشاهده نمی‌کنید اما با رشد جنین، وزن رحم و سینه‌ها تا حدی افزایش می‌یابد.

با اینکه جنین در این هفته زیاد تکان می‌خورد، انگشتان و بدنش را می‌کشد ولی آنقدر حرکات لطیف و ظریف هستند که شما هیچ چیزی احساس نمی‌کنید. ولی حواس‌تان باشد که در این مرحله، جنین کاملا حرکات شما را می‌فهمد و حالا زمان آن است که دست نوازش‌تان را از او دریغ نکنید.

در هفته‌های ۱۱ تا ۱۴ بارداری، می‌توانید برای بررسی رشد جنین خود سونوگرافی انجام دهید. خوب است بدانید که این سونوگرافی، همچنین تعداد نوزاد شما و احتمال ابتلای او به سندرم داون را نشان می‌دهد.

فراموش نکنید که بارداری یک تصمیم دونفره است. پس حتما همراه با همسرتان برای معاینه پزشک بروید.

شاید بپرسید که در سونوگرافی این هفته می‌توانیم جنسیت بچه را ببینیم؟ باید بگوییم که گرچه اندام‌های تولید مثل نوزاد با سرعت زیادی رشد می‌کنند، ولی هنوز اندام تناسلی خارجی دختر و پسر بسیار شبیه به هم هستند و تشخیص جنسیت دشوار ولی امکان‌پذیر است.

سونوگرافی هفته یازدهم بارداری یکی از هیجان‌انگیزترین لحظات بارداری شماست. چرا که اولین باری است که جنین خود که حالا بیشتر از قبل شبیه نوزاد شده ببینید.

در هفته یازدهم تا چهاردهم بارداری، وقت آن رسیده که برای آزمایش غربالگری سه‌ماهه اول اقدام کنید. این آزمایش، ارزیابی مهمی برای سلامت کوچولوی شماست و به بررسی احتمال برخی بیماری‌های مادرزادی کمک می‌کند. پس از آن غافل نشوید!

هفته یازدهم بارداری چی بخوریم؟

  • برای تامین کلسیم کافی، غذاهایی شامل شیر کم‌چرب، ماست و پنیر مصرف کنید.
  • به منظور کمک به رشد استخوان‌ها و دندان‌های سالم در جنین، روزانه ۸۰ تا ۸۵ میلی‌گرم ویتامین C در برنامه غذایی خود داشته باشید. همچنین می‌توانید پرتقال، توت‌فرنگی، گوجه و کلم بروکلی مصرف کنید.
  • در صورت سرماخوردگی، خودسرانه دارویی مصرف نکنید. چرا که بعضی از شربت‌های سرفه و داروهای مسکن برای سلامتی جنین خطرناک هستند.
  • برای محافظت از رشد و استحکام استخوان‌های جنین، توصیه می‌کنیم روزانه یک لیتر شیر بنوشید.

مراقبت‌های هفته یازدهم بارداری

  • برای مدیریت استرس خود نسبت به تغییراتی که در بدن شما اتفاق می‌افتد، می‌توانید از تمرین‌های یوگا، مدیتیشن‌های ساده یا گوش دادن به موسیقی‌های آرامش‌بخش کمک بگیرید.
  • می‌توانید درباره محل زایمان خود گزینه‌های مختلف را بررسی و بهترین گزینه را انتخاب کنید.
  • اگر شما هم دچار جوش‌های بارداری یا آکنه شده‌اید، از دستکاری آن‌ها خودداری کنید و در عوض از یک پاک‌کننده ملایم با آب ولرم کمک بگیرید.