متخصص زنان و زایمان از دانشگاه علوم پزشکی تهران، رتبه ۳ بورد تخصصی زنان و دستیار فلوشیپ لاپاروسکوپی زنان
در هفته شانزدهم بارداری، فقط چهار هفته تا نیمه بارداری فاصله دارید! این یعنی یک گام بزرگ به سمت تجربههای شگفتانگیز جدید و تغییرات جذاب در بدن شما. شاید انرژی بیشتری داشته باشید، حرکات نوزادتان را احساس کنید و همهچیز به نظر جالبتر و متفاوتتر از قبل به نظر برسد. اگر میخواهید بیشتر درباره تغییرات این هفته و نکات مهم آن بدانید، تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.
علائم هفته شانزدهم بارداری
شانزدهمین هفته بارداری همراه با علائم مختلفی است که لزوما هم همه مادران باردار آنها را تجربه نمیکنند. از جمله مهمترین علامت زیر به شرح زیر است:
درد پایین کمر
درد کمر یکی از علائم رایج است که ممکن است در هفته ۱۶ بارداری یا در هر زمانی از سهماهه دوم و سوم بارداری بروز کند. با چمباتمه زدن بجای خم شدن در هنگام برداشتن اشیا. حمایت کمر با بالش هنگام نشستن و پرهیز از پوشیدن کفش پاشنه بلند میتوانید درد را کاهش دهید. کمردرد شدید تا زمانی که معاینه کامل ارتوپدی انجانم نشده، نباید به حاملگی نسبت داده شود.
جنین در هفته شانزدهم بارداری چگونه است؟
جنین در هفته شانزدهم بارداری، حدود ۱۱.۵ سانتیمتر طول و ۱۱۰ گرم وزن دارد که به اندازه یک فلفل دلمهای سبز در نظر گرفته میشود.
حالا جنین در ۱۸۰ میلیمتر مایع آمنیوتیک شناور است. بند ناف او کاملا بالغ شده و معمولا شامل ۲ سرخرگ و ۱ سیاهرگ میشود.
انگشتهای کوچک دست و پای جنین در حال شکلگیری هستند و تقریبا همه مفاصل فعالانه حرکت میکنند.
در شانزدهمین هفته بارداری، با اینکه پلکهای جنین هنوز بسته است ولی نسبت به نور حساس هستند و به همین دلیل نباید به شکم خود نور بتابانید.
اگر برای سونوگرافی شانزدهم بارداری اقدام کنید، میبینید که در این هفته، جنین میتواند سر خود را ثابت نگه دارد. رشد عضلات صورت نیز به او این امکان را میدهد تا حالتهای مختلف صورت مانند جمع کردن چشمها و در هم کشیدن صورت خود را نشان دهد.
در شانزدهمین هفته حاملگی، با رشد دیافراگم احتمال دارد جنین شروع به آروغ زدن کند و شما این حالا را با حرکت جنین در شکم متوجه شوید
تغییرات بدن مادر در هفته شانزدهم بارداری
به هفتهای که خیلی منتظرش بودید، رسیدهاید. حالا به احتمال زیاد، حرکات جنین را حس میکنید و این احساس معمولا شبیه بال زدن پروانه در شکم خواهد بود.
بااینحال، اگر هنوز چیزی احساس نکردید، نگران نباشید. درصورتیکه اولین تجربه بارداری شماست، احتمالا کمی دیرتر و بین هفتههای ۱۸ تا ۲۲ بارداری حرکتهای کودک دلبندتان را حس خواهید کرد. چرا که با آنها آشنا نیستید.
بین هفتههای ۱۵ تا ۲۱ بارداری، احتمال دارد پزشک آزمایش غربالگری سهماهه دوم (که به آن آزمایش چهارگانه گفته میشود) را پیشنهاد دهد. این آزمایش سطحهای زیر را اندازهگیری میکند:
- سطح آلفا-فیتوپروتئین (AFP)، پروتئینی که توسط جنین تولید میشود.
- هورمونهای بارداری hCG
- استریول
- اینهیبین در خون مادر
درصورتیکه قبلا آزمایش خون یا سونوگرافی در سهماهه اول را انجام داده باشید، پزشک با کمک نتایج دو آزمایش احتمال در خطر نقص لولههای عصبی بودن جنین یا ناهنجاریهای کروموزومی مانند سندرم داون را بررسی میکند.
توجه داشته باشید که نتیجه غیر طبیعی این آزمایشها لزوما بهمعنای مشکلات جنینی نیست و برای قطعی شدن این موضوع، نیاز به آزمایشهای بیشتری دارید.
خوابیدن به شکم در ۱۶ هفته بارداری ممکن است شما را اذیت کند. توصیه میکنیم به پهلوی چپ بخوابید. همچنین میتوانید از یک بالشتک بین زانوهای خود و از یک بالشتک دیگر برای حمایت از شکم خود کمک بگیرید.
بالشهای مخصوص بارداری نیز گزینه مناسبی برای خوابیدن در بارداری هستند.
در هفته شانزدهم بارداری چی بخوریم؟
- مراقب هیدراته نگه داشتن بدن خود در دوران بارداری باشید. لازم است بدانید که شما میتوانید با کمک رنگ ادرارتان کمآبی بدن را متوجه شوید. ادرار شفاف یا زرد رنگ به معنای داشتن آب کافی در بدن و طیف رنگ زرد کمرنگ تا نارنجی نشانه کمآب بودن بدن است.
- برای جبران آب بدن خود، تا حد امکان از نوشیدنیهای کافئیندار مانند قهوه یا چای استفاده نکنید چرا که ادرارآور هستند و باعث دفع آب از بدن میشوند. درعوض میتوانید از هندوانه یا توتفرنگی و میوههای سرشار از ویتامین سی شامل پرتقال و نارنگی استفاده کنید.
مراقبتهای هفته شانزدهم بارداری
- برای کاهش جوشها و آکنههای پوستی، صورت خود را با یک شوینده ملایم بشویید و از آب ولرم استفاده کنید.
- برای پیشگیری از سیاهی رفتن چشم و افت فشار خون، بهتر است به اندازه کافی آب بنوشید و از ایستادن طولانیمدت خودداری کنید.
- حتما در تمام پروسه بارداری سوالات و نگرانیهای خود را یادداشت کنید تا هنگام چکاپهای منظم از پزشک بپرسید.