هفته سوم بارداری

Doctor Image
کد نظام پزشکی 173366
Icon Confirmed پزشک تاییدکننده: دکتر سمیه پریزن

متخصص زنان و زایمان از دانشگاه علوم پزشکی تهران، رتبه ۳ بورد تخصصی زنان و دستیار فلوشیپ لاپاروسکوپی زنان

کد نظام پزشکی: 173366

هفته سوم بارداری

گرچه در هفته سوم بارداری نیز احساس نمی‌کنید که باردار هستید؛ ولی فرایند فوق‌العاده رشد و تکامل نوزاد در درون شما شروع شده است. شاید تنها نشانه‌ای که توجه شما را جلب کند، لکه‌بینی لانه‌گزینی باشد؛ اما در پشت این علائم ساده، فرایندهای پیچیده‌ای در حال انجام است که در این مقاله به طور مفصل درباره آن صحبت می‌کنیم.

هفته سوم بارداری چه علائمی دارد؟

در سومین هفته بارداری نیز مشابه دو هفته قبل، تغییرات بدن همچنان درونی است و بسیاری از علائم هنوز خود را نشان نمی‌دهند. ولی بعضی از نشانه‌ها هم هستند که ممکن است توجه شما را جلب کنند:

لکه‌بینی لانه‌گزینی

طی این هفته، احتمال دارد لکه‌بینی خفیفی را تجربه کنید که به دلیل لانه‌گزینی بلاستوسیست در دیواره رحم اتفاق می‌افتد. این لکه‌بینی  خیلی طول نمی‌کشد و حجم آن نیز زیاد نیست، بنابراین جای چندان نگرانی ندارد.

تغییر ترشحات واژن در هفته سوم بارداری

در هفته سوم بارداری، ممکن است به‌دلیل افزایش حجم یا تغییر بافت ترشحات به منظور کمک به آماده‌سازی رحم برای بارداری، متوجه تغییر در ترشحات واژن شوید که طبیعی است.

احساس خستگی

با شروع تولید هورمون‌های بارداری مانند پروژسترون، احساس خستگی بیشتر از معمول می‌تواند به علائم بارداری شما اضافه شود.

حساسیت پستان‌ها

تغییرات هورمونی منجر به حساسیت یا درد خفیف در ناحیه پستان‌ها خواهد شد که مصرف مایعات کافی و پوشیدن سوتین مناسب به این موضوع کمک می‌کند.

افزایش دمای پایه بدن

درصورتی‌که دمای پایه بدن خود را اندازه‌گیری کنید، ممکن است متوجه شوید که دمای بدن‌تان همچنان بالاست. این افزایش دما به دلیل تغییرات هورمونی ناشی از بارداری رخ می‌دهد.

درد و انقباضات خفیف شکمی

یکی دیگر از علائم رایج زنان در بارداری هفته سوم، درد یا انقباضات خفیف در ناحیه شکم یا لگن است که به‌دلیل تغییرات اولیه رحم و لانه‌گزینی اتفاق می‌افتد و زیاد جای نگرانی ندارد.
البته که خیلی از زنان ممکن است این نوع درد را با دردهای پیش از عادت ماهانه اشتباه بگیرند. اگر درد شدید، طولانی یا غیرمعمول شد، توصیه می‌شود حتما با پزشک خود مشورت کنید.

در هفته سوم بارداری جنین چگونه است؟

در سومین هفته بارداری، جنین تازه بارور شده و پیوسته در حال رشد است. حدود ۳۰ ساعت بعد از باروری، تخمک بارورشده (زیگوت) برای رسیدن به رحم، وارد فرایند تقسیم سلولی می‌شود.

به این صورت که تخمک به دو سلول، چهار سلول، هشت سلول و به همین ترتیب تقسیم می‌شود. وقتی در نهایت به رحم برسد، این گروه سلولی به شکل یک توپ کوچک به‌نام مورولا (Morula) درمی‌آید.

در مرحله بعد که به آن بلاستوسیست (Blastocyst) می‌گویند، مورولا به یک ساختار توخالی پر از مایع تبدیل می‌شود. بعد از حدود شش روز، با اتصال بلاستوسیست به دیواره رحم، فرایند کاشت یا لانه‌گزینی اتفاق می‌افتد.

در نتیجه این کاشت در رحم، سفر نه ماهه بارداری شروع می‌شود. بدین صورت که یک ارتباط حیاتی برقرار می‌شود و طی آن دیواره رحم، مواد مغذی را برای جنین در حال رشد فراهم، مواد زاید را از آن دفع و به طور کلی از جنین مراقبت می‌کند. به مرور زمان، محل لانه‌گزینی به جفت جنین تبدیل می‌شود.

سلول‌های تشکیل‌دهنده جفت از خود هورمون بارداری به‌نام گنادوتروپین جفتی انسان (hCG) تولید می‌کنند. عملکرد شناخته شده Hcg حمایت از جسم زرد است که تولید هورمون‌های استروییدی برای ادامه بارداری را بر عهده دارد.
در صورت عدم بارداری جسم زرد پسرفت می‌کند و در اثر افت سطح هورمون‌های ترشحی آن، قاعدگی اتفاق می‌افتد.

تغییرات بدن مادر در هفته اول بارداری

تغییرات بدن مادر در هفته سوم بارداری

در هفته سوم بارداری، بدن به‌طور داخلی وارد مرحله تغییرات قابل توجه برای حمایت از رشد جنین شده است. یکی از اولین تغییرات مهم، تولید هورمون گنادوتروپین جفتی انسان (hCG) است که بعد از لانه‌گزینی بلاستوسیست در دیواره رحم شروع شده که باعث توقف تخمک‌گذاری، افزایش تولید پروژسترون و جلوگیری از ریزش دیواره رحم می‌شود.
علاوه بر این، ممکن است تغییراتی مانند افزایش دمای پایه بدن (BBT) یا احساس خستگی زودتر از حد معمول تجربه کنید.

تغییرات در هورمون‌ها همچنین می‌تواند روی دستگاه گوارش شما تأثیر گذاشته و باعث نفخ یا یبوست خفیف نیز بشود.

لازم است بدانید که در این هفته نیازی به سونوگرافی نیست.

در هفته سوم بارداری چی بخوریم؟

در بارداری هفته سوم حواس‌تان به دریافت مقداری کافی مواد مغذی شامل اسیدفولیک، پروتئین، کلسیم و آهن برای رشد رویان باشد. مکمل اسید فولیک به پیشگیری از نقص‌های لوله عصبی کمک می‌کند.

مراقبت‌های هفته سوم بارداری

هر چند که در هفته سوم، هنوز از بارداری خود مطمئن نیستید، ولی رعایت بعضی نکات مراقبتی به حفظ سلامتی شما و جنین کمک خواهد کرد.

  • در این هفته، تغییرات هورمونی می‌توانند شما را بیش از پیش خسته کنند. پس سعی کنید خواب کافی داشته باشید و از استراحت‌های کوتاه‌مدت در طول روز غافل نشوید.
  • چه بارداری اتفاق افتاده باشد و چه نیفتاده باشد، بسیار مهم است که از زمان تصمیم برای اقدام به بارداری، مصرف الکل، سیگار یا هر نوع ماده مضر را کنار بگذارید تا از آسیب‌های احتمالی به جنین جلوگیری کنید.
  • تغییرات هورمونی و اتفاقاتی که در بدن شما در حال وقوع است، می‌تواند باعث اضطراب شود. نه فقط در هفته سوم که در تمام طول دوره بارداری، مراقب سلامت روان خود باشید و از راهکارهای آرامش‌بخش مانند یوگای بارداری و مراقبه استفاده کنید.
  • اگر دوره قاعدگی‌تان به تاخیر افتاده است، می‌توانید برای تایید بارداری از تست‌های خانگی استفاده کنید، اما به یاد داشته باشید که بهترین زمان برای این کار، چند روز بعد از تاخیر در قاعدگی است.