هفته بیست و چهارم بارداری

هفته بیست و چهارم بارداری

هفته بیست و چهارم بارداری، لحظه‌ای است که تغییرات جسمی شما به اوج خود می‌رسد. شکم به وضوح بزرگ‌تر می‌شود و حرکت‌های جنین حالا به چیزی بیشتر از یک حس ساده تبدیل شده‌اند. شاید حس کنید هر ضربه‌ای که می‌زنند، شما و نوزادتان را به هم نزدیک‌تر می‌کند. برای شناخت وضعیت جنین، تغییرات بدن مادر و علائم هفته بیست و چهارم حاملگی را در این مقاله بخوانید.

علائم هفته بیست و چهارم بارداری

حالا در ششمین ماه بارداری هستید و احتمال دارد علائم زیر را تجربه کنید:

تغییرات پوستی

ممکن است به دلیل تغییرات هورمونی، لکه‌های تیره‌تری روی پوست بدن و صورت خود ببینید که این اتفاق به دلیل تحریک سلول‌های تولیدکننده رنگدانه به نام ملانین رخ می‌دهد.
لکه‌های قهوه‌ای روی صورت شما کلوزما نام دارند و خط تیره‌ای که از شکم شما عبور می‌کند، لینیای نیگرا نام دارد. این نواحی رنگی معمولاً پس از تولد نوزاد محو می‌شوند.

همچنین احتمال دارد به دلیل کشیدگی پوست، خطوط قرمز و ترک‌های پوستی در نواحی شکم، ران و سینه ببینید. این ترک‌ها نیز قابل پیشگیری نیستند، اما بعد از تولد نوزاد، به مرور زمان کم‌رنگ می‌شوند.

درد رباط گرد

در این مرحله بارداری، ممکن است در ناحیه شکم یا لگن دردهایی احساس کنید که معمولاً به دلیل کشیدگی رباط‌های رحم است و در دوران بارداری رایج است.

تغییر وضعیت یا کشش ملایم می‌تواند به کاهش این درد کمک کند. البته درصورتی‌که درد شدید شد یا با علائم دیگری مثل تب، خونریزی یا اسهال همراه بود، حتماً با پزشک خود مشورت کنید.

مشکل در خوابیدن

با بزرگ‌تر شدن شکم، ممکن است پیدا کردن وضعیت راحت برای خواب سخت باشد. در صورتی که دچار مشکل در خوابیدن هستید، از بالش‌های مخصوص کمک بگیرید، به پهلو بخوابید، زانوها را کمی خم کنید و یک بالش بین پاها قرار دهید.

از دست دادن تعادل و سرگیجه

با بزرگ شدن شکم، توزیع وزن بدن تغییر کرده و ممکن است احساس عدم تعادل کنید.همچنین، تغییرات در جریان خون می‌تواند باعث سرگیجه یا سبکی سر شود.

اندازه جنین در هفته بیست و چهارم بارداری

در هفته بیست و چهارم بارداری جنین چگونه است؟

در هفته‌ی ۲۴ بارداری، جنین شما رشد چشمگیری داشته و تغییرات زیادی در بدن او اتفاق افتاده است.

او اکنون حدود ۳۰ سانتی‌متر قد و ۶۰۰ گرم وزن دارد، اما هنوز لاغر به نظر می‌رسد، چرا که فرآیند ذخیره‌سازی چربی تازه آغاز شده است.

با این حال، لایه‌ای از چربی در زیر پوست او در حال شکل‌گیری است که باعث می‌شود پوستش کمتر شفاف باشد.

گوش داخلی جنین که مسئول حفظ تعادل است، تا این هفته به‌طور کامل رشد کرده است. پس او حالا می‌تواند هنگام شناور بودن در مایع آمنیوتیک، تشخیص دهد که سر و ته است یا در وضعیت معمولی قرار دارد!

ریه‌های او نیز در حال رشد هستند. اگرچه شکل گرفته‌اند، اما هنوز برای تنفس در دنیای بیرون آماده نیستند.

برای عملکرد طبیعی، آن‌ها نیاز به تولید ماده‌ای به نام سورفاکتانت دارند که این فرآیند معمولاً از هفته‌ی ۲۶ آغاز می‌شود.

در این هفته، الگوی حرکات جنین نیز بیشتر قابل‌تشخیص است. ممکن است متوجه شوید که او در برخی ساعات از روز، به‌ویژه قبل از خواب شما، فعال‌تر است و بیشتر حرکت می‌کند.

حتی ممکن است جنین داخل شکم سکسکه کند! این حس مانند حرکات ریتمیک و منظم کوچکی در شکم شماست که کاملا طبیعی است.

تغییرات شکم مادر در ماه ششم

تغییرات بدن مادر در هفته بیست و چهارم بارداری

در بیست و چهارمین هفته بارداری، شما در حال نزدیک شدن به پایان سه‌ماهه‌ دوم هستید که در هفته‌ی ۲۷ به پایان می‌رسد.

ممکن است بتوانید حرکت‌های جنین را بیشتر از هر زمان دیگری از بیرون احساس کنید؛ فقط کافی است دست‌تان را روی شکم بگذارید.

با بزرگ‌تر شدن جنین، نه‌تنها شما، بلکه دیگران هم می‌توانند این تکان‌ها را متوجه شوند.

اگر تا هفته بیست و چهارم بارداری، هیچ حرکتی از جنین احساس نکرده‌اید، فورا با پزشک متخصص تماس بگیرید.

حواس‌تان باشد که در این دوره احتمال دارد دیگر درباره اندازه شکم شما نظر بدهند یا حتی بدون اجازه آن را لمس کنند. اگر این موضوع باعث ناراحتی شما می‌شود، کاملا حق دارید که از آن‌ها بخواهید این کار را نکنند— اختیار بدن شما با خود شماست!
بین هفته‌های ۲۴ تا ۲۸، پزشک ممکن است آزمایش غربالگری گلوکز را برای بررسی دیابت بارداری تجویز کند. این نوع دیابت موقتی می‌تواند باعث افت قند خون نوزاد پس از تولد شود و احتمال زایمان سزارین را افزایش دهد.

در این آزمایش، یک محلول شیرین می‌نوشید و سپس نمونه خون از شما گرفته می‌شود. اگر قند خون‌تان بالا باشد، پزشک آزمایش‌های تکمیلی را توصیه خواهد کرد.

خوشبختانه، دیابت بارداری معمولا با رژیم غذایی مناسب و ورزش منظم کنترل می‌شود، اما برخی مادران ممکن است نیاز به مصرف انسولین داشته باشند.

اگر در بارداری قبلی به دیابت بارداری مبتلا بوده‌اید یا در معرض خطر هستید، لازم است این آزمایش را زودتر انجام دهید.

خوب است بدانید که افزایش وزن در این مرحله کاملا طبیعی و نشانه سلامت است.

تا این هفته، ممکن است حدود ۴.۵ تا ۷ کیلوگرم وزن اضافه کرده باشید. داشتن رژیم غذایی سالم و ورزش منظم نه‌تنها به شما کمک می‌کند از نظر جسمی و روحی احساس بهتری داشته باشید، بلکه باعث می‌شود بعد از تولد نوزاد، کاهش وزن برای‌تان راحت‌تر باشد.

در هفته بیست و چهارم بارداری چه بخوریم؟

  • از آنجایی که کمبود آهن باعث مشکلات جدی تپش قلب، ضعیت شدن سیستم ایمنی بدن در مقابل عفونت‌ها و کم‌خونی می‌شود، حتما حواس‌تان به مصرف مکمل آهن که پزشک برای‌تان تجویز کرده باشد.
  • برای جلوگیری از یبوست در بارداری، مصرف میوه‌هایی مانند آلو، سیب، گلابی و انجیر که سرشار از فیبر و سبزیجات برگ‌دار و آووکادو که به بهبود عملکرد روده کمک می‌کنند را در برنامه غذایی خود بگذارید.

مراقبت‌های بیست و چهارم بارداری

  • برای کمرنگ‌تر کردن لکه‌های قهوه‌ای، از قرار گرفتن در معرض آفتاب شدید بپرهیزید و از کرم ضد آفتاب استفاده کنید.
  • برای بهبود گرفتگی عضلات، قبل از خواب عضلات ساق پا را کشش دهید، بدن خود را هیدراته نگه دارید و مرتب ورزش کنید.
  • برای کاهش سرگیجه، آرام و آهسته از جای خود بلند شوید یا تغییر وضعیت بدهید و هنگام خواب به پهلو دراز بکشید.