متخصص زنان و زایمان از دانشگاه علوم پزشکی تهران، رتبه ۳ بورد تخصصی زنان و دستیار فلوشیپ لاپاروسکوپی زنان
شما در آستانه یک مرحله جدید در این سفر ۹ماهه هستید! هفته هفتم بارداری، زمانی است که زندگی کوچولوی شما بیش از پیش از یک مجموعه سلولی به یک موجود واقعی تبدیل میشود. در حالی که تغییرات بدن شما ادامه دارد، جنین در حال تجربه لحظاتی بینظیر است. اگر کنجکاوید بدانید در هفته هفتم بارداری، چه اتفاقات هیجانانگیزی در انتظار شماست، تا پایان همراه ما باشید.
هفته هفتم بارداری چه علائمی دارد؟
علائم و نشانههایی که در هفتههای گذشته تجربه کردهاید، در این هفته هم ادامه خواهند داشت. با این تفاوت که بعضی از آنها در این هفته آشکارتر میشوند.
گرچه این علائم میتوانند تا حد زیادی خستهکننده و آزاردهنده باشند، اما به خاطر داشته باشید که بسیاری از آنها تا چند هفته دیگر در سهماهه دوم بارداری، فروکش میکنند.
در هفتمین هفته از بارداری، علاوه بر مانند لکهبینی، گرفتگی عضلات (به ویژه در ناحیه کمر)، تکرر ادرار، ترشحات واژن و احساس خستگی همراه با خوابآلودگی و سردرد، ممکن است علائم دیگری هم تجربه کنید:
ترشح بیش از حد بزاق
احتمالا در این مدت، بیشتر از حد معمول بزاق ترشح میکنید که بیشتر اوقات هم با حالت تهوع و استفراغ ناشی از تهوع صبحگاهی همراه است.
ویار
نمیتوانید بوهایی مثل تخم مرغ را تحمل کنید، با اینکه قبلا این بو شما را آزار نمیداد؟ همیشه احساس گرسنگی میکنید؟ نسبت به خوردن بیمیل هستید و احساس میکنید اصلا نمیتوانید چیزی بخورید؟
کاملا طبیعی است. ترجیحات غذایی و تحملتان نسبت به بوها در دوران بارداری تغییر میکند و دلیل آن تغییرات هورمونی است. اتفاق رایجی که برای بعضی از مادران در این دوران میافتد، تمایل به خوردن مواد غیر خوراکی مانند خاک یا گچ است که باید در اولین فرصت با پزشک در میان گذاشته شود.
حالت تهوع
از بین تمام علائم هفته هفتم بارداری، این علامت میتواند بدترین و آزاردهندهترین علامت باشد که ظاهرا اوج آن هم در همین هفته است. معمولاً حالت تهوع را فقط در سهماهه اول بارداری تجربه میکنید.
اسهال
تجربه علائم گوارشی مانند اسهال، یبوست و سوء هاضمه در دوران بارداری کاملا طبیعی است و جای هیچ نگرانی ندارد. آنها معمولا به دلیل نوسانات هورمونی اتفاق میافتند.
برای بهبود این علائم، به رژیم غذایی خود غذاهایی مانند سس سیب، بلغور جو و موز اضافه کنید و برای جبران کمآبی بدن ناشی از اسهال، به اندازه کافی آب بنوشید. پزشکان مصرف حدود ۸ تا ۱۲ فنجان مایعات در روز را توصیه میکنند.
دردهای زیر شکم
دردهای زیر شکم در هفته هفتم بارداری معمولاً به تغییرات طبیعی رحم و واکنش سرویکس به بارداری مربوط میشود و نگرانکننده نیست. این دردها شبیه به دردهای پریودی هستند و گهگاه در نواحی پایین شکم احساس میشوند.
جنین در هفته هفتم بارداری چگونه است؟
طول جنین حدود ۱.۲ سانتیمتر و تقریبا به اندازه یک بلوبری است. البته ممکن است بخشهایی از بدن از سایر بخشهای بزرگتر باشد.
صورت جنین در حال شکلگیری است و قسمتهایی مانند دهان، چشمهای بزرگ، جوانههای گوش و پیشانی پهن نیز دیده میشوند. در داخل حفره سر، بخشهای اصلی مغز تشکیل شدهاند و رشد آن همچنان ادامه دارد.
اندامهای داخلی مانند معده، کلیهها، رودهها و ریهها در حال رشد و شکلگیری هستند. قلب در حال رشد جنین با سرعت ۱۵۰ تا ۱۸۰ بار در دقیقه میزند.
دستها نیز در انتهای جوانههای بازو در حال شکلگیری هستند.
یکی دیگر از مهمترین اتفاقات هفته هفتم، تشکیل بند ناف است. این بند ناف باعث ایجاد ارتباط بین شما و جنین در حال رشد، از بین بردن مواد زائد کودک و به جریان افتادن مواد مغذی و اکسیژن بین شما دو نفر میشود.
تغییرات بدن مادر در هفته هفتم بارداری
تا هفتمین هفته بارداری، یک پلاگ مخاطی در دهانه کانال رحم شکل میگیرد. این پلاگ بهنوعی یک سد محافظتی طبیعی است که دهانه رحم را مسدود میکند و مانع ورود هرگونه باکتری یا عفونت به رحم میشود. این مکانیسم بدن به حفظ سلامت شما و جنین کمک میکند.
در واقع، این پلاگ نقش حیاتی در محافظت از جنین در طول دوران بارداری دارد و تا زمانی که بدن برای زایمان آماده شود، باقی میماند. با شروع فرایند زایمان و باز شدن دهانه رحم، این پلاگ آزاد شده و از بدن دفع میشود.
در این مرحله، ممکن است متوجه تغییرات شگفتانگیزی در پوست خود شوید. شاید پوستتان درخشانتر از همیشه به نظر برسد، یا شاید برعکس، با چند جوش کوچک مواجه شوید که مهمان ناخوانده این دوران هستند!
از طرف دیگر، سینههای شما نیز در حال تغییر هستند. ممکن است احساس کنید حساستر شدهاند، نوک آنها تیرهتر و برجستهتر شده و حتی اندازهشان کمی بزرگتر شده است. پوست اطراف نوک سینهها هم ممکن است تغییراتی مانند تیرگی یا برآمدگیهای کوچک نشان دهد.
شاید هنوز احساس کنید که زندگیتان مثل همیشه پیش میرود، حتی با وجود این اتفاق شگفتانگیزی که در درون شما در حال رخ دادن است. شاید پر از انرژی باشید و به انجام فعالیتهای روزمره خود ادامه دهید؛ مانند کار کردن، ورزش کردن، پیادهروی یا ملاقات با دوستان.
طبیعی است که احساس خستگی بیشتری نسبت به روزهای دیگر داشته باشید و بخواهید بیشتر بخوابید. تا جایی که میتوانید استراحت کنید و سعی کنید شبها زودتر به رختخواب بروید. همچنین ممکن است دیگر مثل گذشته علاقهای به بیرون رفتن نداشته باشید، و این کاملا طبیعی است.
در هفته هفتم هم تفاوتی در شکم خود مشاهده نخواهید کرد. البته در اطراف شکم خود نفخ خفیفی را احساس میکنید که گاهی آن را با برآمدگی شکمی ناشی از بارداری اشتباه میگیرید.
هفته هفتم بارداری چی بخوریم؟
- برای جلوگیری از یبوست در هفته هفتم بارداری، میوهها، سبزیجات تازه، غلات کامل و غذاهای پر از فیبر به وعدههای غذاییتان و نوشیدن آب به اندازه کافی را به برنامه غذایی خود اضافه کنید.
- برای جلوگیری از سوزش معده خود، غذاهای تند یا سرخشده را کنار بگذارید.
- اگر گیاهخوار یا وگان هستید، منابع پروتئین مانند پنیر و تخم مرغ را در برنامه غذایی خود بگنجانید. چون رژیمهای گیاهخواری از نظر پروتئین دچار کمبود هستند.
- از پزشک خود بپرسید که آیا نیاز به مکملهایی مانند ویتامین B12 دارید یا خیر؟!
مراقبتهای هفته هفتم بارداری
- برای مراقبت از پوست خود، روزانه صورتتان را تمیز کنید، از لوازم آرایشی کمتر استفاده کنید، رژیم غذایی سالمی داشته باشید و به اندازه کافی آب بنوشید تا پوستتان شاداب بماند.
- اگر تغییرات در ناحیه سینه باعث ناراحتی شما شد، یک سوتین جدید و راحتتر تهیه کنید؛ شاید حتی یک سوتین مخصوص بارداری گزینه مناسبی باشد.
- برای داشتن احساس راحتی بیشتر، چند دست لباس و لباس زیر از جنس نخ یا الیاف طبیعی تهیه کنید.
- درصورتیکه نزدیک فصل آنفولانزا هستید، زودتر واکسن آنفولانزا را تزریق کنید.
- برای به حداقل رساندن بروز عفونتهای مربوط به دستگاه ادراری، هر چند ساعت یکبار به سرویس بهداشتی بروید.
- به هیچ وجه ورزشهای سنگین انجام ندهید و از شیرجه زدن در استخر یا شنا کردن در عمق خودداری کنید.