هفته دوم بارداری

Doctor Image
کد نظام پزشکی 173366
Icon Confirmed پزشک تاییدکننده: دکتر سمیه پریزن

متخصص زنان و زایمان از دانشگاه علوم پزشکی تهران، رتبه ۳ بورد تخصصی زنان و دستیار فلوشیپ لاپاروسکوپی زنان

کد نظام پزشکی: 173366

هفته دوم بارداری

در هفته دوم بارداری نیز شما هنوز از نظر فیزیولوژیکی باردار نیستید ولی به احتمال خیلی زیاد تا به الان پریود شما تمام شده است. طی این هفته، یکی از تخمدان‌های شما در حال آماده شدن برای آزادسازی تخمک است و در اواخر این هفته لقاح تخمک توسط اسپرم اتفاق می‌افتد. این هفته ممکن است یکی از مهم‌ترین مراحل در فرایند باروری باشد. در ادامه اتفاقات دومین هفته بارداری را بخوانید.

علائم بارداری در هفته دوم

در دومین هفته از بارداری، بدن ممکن است علائم چندان زیادی از خود نشان ندهد و همچنان تغییرات به صورت داخلی و نه نمایان اتفاق می‌افتند. با این حال، از جمله علائمی که احتمال دارد در این هفته تجربه کنید عبارتند از:

لکه‌بینی

از آنجایی که در این هفته تخمک‌گذاری اتفاق می‌افتد، ممکن است با لکه خون در هفته دوم بارداری روبرو شوید. لکه‌بینی کوتاه‌مدت و کم‌حجم نشانه خونریزی تخمک‌گذاری است و تا زمانی که حجم آن زیاد و مدتش طولانی نشده جای هیچ نگرانی وجود ندارد.

درد لگن

بعضی از زنان احتمال دارد به‌ واسطه تخمک‌گذاری دچار درد خفیف یا فشار در ناحیه لگن شوند که معمولا موقتی است. درصورتی‌ که درد شدید یا غیر قابل تحمل شد، بهتر است با پزشک صحبت کنید.

تغییر در ترشحات واژن

احتمال اینکه در هفته دوم بارداری ترشحات دهانه رحم برای رسیدن به اسپرم زیاد شود یا تغییر بافت دهد زیاد است.

رنگ ادرار

این هفته قرار نیست تغییر قابل توجهی در رنگ ادرار خود مشاهده کنید. اما رنگ ادرار می‌تواند نشانه هیدراته یا دهیدراته بودن بدن شما باشد و توجه به آن برای سلامتی مهم است.
معمولا رنگ زرد، نشانه هیدراته بودن بدن و زرد تیره نشانه کمبود آب کافی در بدن است.

هفته دوم بارداری جنین چگونه است؟

در دومین هفته بارداری نیز جنین تشکیل نشده است ولی شما به فرایند لقاح نزدیک هستید و جنسیت بچه دقیقا در لحظه لقاح تعیین می‌شود.

از میان ۴۶ کروموزومی که ژنتیک نوزاد را تشکیل می‌دهند، تنها ۲ کروموزوم- یکی اسپرم و یکی تخمک- جنسیت نوزاد را مشخص می‌کنند و به‌عنوان کروموزوم‌های جنسی شناخته می‌شوند.

هر تخمک حاوی یک کروموزوم X است؛ در حالی که هر اسپرم می‌تواند کروموزوم جنسی X و یا Y را داشته باشد. اگر اسپرم دارای کروموزوم X، تخمک را بارور کند فرزند دختر و اگر اسپرم دارای Y لقاح را انجام دهد، فرزند پسر خواهد شد.

تغییرات بدن مادر در هفته اول بارداری

تغییرات بدن مادر در هفته دوم بارداری

در دومین هفته بارداری، لایه داخلی رحم (آستر رحم) که وظیفه تغذیه نوزاد را بر عهده دارد ضخیم‌تر می‌شود. این پوشش قرار است خانه‌ای گرم و امن برای تخمک بارورشده باشد.
در همین حین، هیپوفیز از خود هورمون محرک فولیکول (FSH) ترشح می‌کند که تخمدان‌ها را برای آزادسازی تخمک آماده می‌کنند.

اگر چرخه قاعدگی شما ۲۸ روزه باشد، حدود روز چهاردهم تخمک‌گذاری اتفاق می‌افتد. در این مرحله، لوله‌های فالوپ و دهانه رحم، موکوسی تولید می‌کنند که به انتقال و توانمندسازی اسپرم کمک می‌کند.

بعد از انزال مرد، میلیون‌ها اسپرم که در رقابتی برای رسیدن به تخمک شرکت می‌کنند، از مسیر واژن به لوله فالوپ وارد می‌شوند؛ جایی که تخمک در انتظار آن‌هاست.

اواخر هفته دوم بارداری، تخمدان از خود یک تخمک آزاد می‌کند که وارد لوله فالوپ می‌شود.
این دوره حساس، یعنی ۲ روز قبل از تخمک‌گذاری و خود روز تخمک‌گذاری، پنجره باروری نامیده می‌شود که در این روزها احتمال بارداری به اوج خود می‌رسد. البته که زمان فرایند لقاح محدود است؛ اسپرم حدود ۳ روز و تخمک تنها ۲۴ ساعت زنده می‌ماند.

توجه داشته باشید که تاریخ تخمک‌گذاری در خانم‌ها متفاوت است و مواردی از جمله استرس، سفر، بیماری، ورزش‌های سنگین و خواب ناکافی روی تخمک‌گذاری تاثیر می‌گذارد.
برای محاسبه این روز می‌توانید از روش های الگوی دمای پایه بدن، اندازه گیری پروژسترون سرم، کیت ادراری LH و یا سونوگرافی سریال واژینال کمک بگیرید.

طی فرایند لقاح معمولا یک اسپرم به تخمک راه پیدا می‌کند و شما باردار خواهید شد. ولی همان‌طور که در هفته اول هم گفتیم، به این زودی‌ها تغییراتی در بدن خود احساس نمی‌کنید.

سوالی که در اینجا ممکن است بپرسید این است که «آیا بی‌بی‌چک هفته دوم بارداری را نشان می‌دهد؟»
بهتر است بدانید که در هفته دوم بارداری که هنوز جنین تشکیل نشده، بی‌بی‌چک نمی‌تواند بارداری شما را نشان دهد.
برای گرفتن جواب دقیق تست بارداری، لازم است زمان بیشتری بگذرد تا تخمک بارورشده به دیواره رحم بچسبد و میزان هورمون بارداری یا HCG در خون و ادرار شما به سطح قابل اندازه گیری برسد.
در صورت استفاده از تست‌های حساس می‌توان ۸-۹ روز بعد از تخمک‌گذاری این هورمون را در پلاسما یا ادرار مادر کشف کرد. اما بهتر است تا زمان تاخیر قاعدگی جهت جلوگیری از تست کاذب منفی صبر کنید.

در هفته دوم بارداری، سونوگرافی تنها ممکن است ضخیم شدن دیواره رحم یا وضعیت فولیکول‌ها در تخمدان‌ها را نشان دهد و نه تغییرات خاص دیگری که نشانه اتفاق افتادن لقاح باشد.

مراقبت‌های هفته دوم بارداری

برای اینکه در این هفته، شرایط بدن خود را برای بارداری ایده‌آل کنید و شانس باروری را به حداکثر خود برسانید، می‌توانید گام‌های ساده ولی تاثیرگذار زیر را انجام دهید:

  • استرس می‌تواند به طرز چشمگیری بر قدرت باروری تاثیر بگذارد و باعث اختلال در فرایند تخمک‌گذاری شود. توصیه می‌کنیم برای آرامش بیشتر از روش‌هایی مانند پیاده‌روی، شنا، یوگا یا مدیتیشن کمک بگیرید.
  • برای داشتن دوران بارداری بهتر، ممکن است اطرافیان به شما پیشنهادهای تغذیه‌ای گیاهی یا مصرف گرمی‌جات زیاد را توصیه کنند. ولی نه خودتان نه همسرتان بدون مشورت با پزشک خود درمانی نکنید. چرا که ممکن است نادانسته قدرت باروری خود را کاهش دهید.
  • ازآنجایی‌که وزن متعادل به تخمک‌گذاری منظم کمک می‌کند، فعالیت‌های بدنی سبک و رژیم غذایی سالم را در سبک زندگی خود وارد کنید. اما به طور جدی از انجام ورزش‌های سنگین و موادغذایی شامل کافئین، مواد مخدر و الکل بپرهیزید، چرا که می‌تواند تعادل هورمون‌های شما را بر هم بزند.
    بسیاری از رژیم‌های گیاهخواری از نظر پروتئین دچار کمبود هستند، اما با افزودن تخم مرغ و پنیر می‌توان این کمبود را جبران کرد.
    زنان حامله دارای وضعیت فیزیکی مناسب می‌توانند در تمام طول حاملگی به ورزش ادامه دهند. یکی از مشکلات این است که با پیشرفت حاملگی ممکن است زمینه برای آسیب‌های ارتوپدیک مساعد شود. توصیه می‌شود تا حد خستگی مفرط ورزش نکنید و مصرف مایعات را افزایش دهید.
  • بارداری یک تصمیم دونفره است و نگرانی از اتفاقات ناشناخته پیش رو کاملا طبیعی است. توصیه می‌کنیم درباره احساسات خود با همسرتان صحبت کنید.
  • خواب ناکافی نیز یکی دیگر از عواملی است که باعث اختلال در هورمون‌های تولید مثل می‌شود. بنابراین حتما حواس‌تان به خواب‌تان باشد.
  • برای حفظ سلامت کلی بدن و تنظیم عملکرد سیستم تولید مثل، مصرف آب کافی بسیار ضروری است.
    در نظر داشته باشید که باید بدانید که بدن‌های افراد مختلف با یکدیگر فرق می‌کنند و نمی‌توان برای همه یک نسخه ۸ لیوان پیچید. برای محاسبه میزان مقدار آب مورد نیاز بدن می‌توانید ۳۰ میلی‌لیتر را در عدد وزن خود ضرب کنید و دیگر کمتر از آن مقدار در روز آب ننوشید.