هفته نهم بارداری

Doctor Image
کد نظام پزشکی 173366
Icon Confirmed پزشک تاییدکننده: دکتر سمیه پریزن

متخصص زنان و زایمان از دانشگاه علوم پزشکی تهران، رتبه ۳ بورد تخصصی زنان و دستیار فلوشیپ لاپاروسکوپی زنان

کد نظام پزشکی: 173366

هفته نهم بارداری

در هفته نهم بارداری شاید کمی حالت تهوع و خستگی را تجربه کنید، اما خبرهای هیجان‌انگیز نیز در راه است. ادامه این سفر جذاب را از دست ندهید!

علائم هفته نهم بارداری

بهتر است بدانید که یک سری علائم در سه‌ماهه اول بارداری ثابت هستند. مانند حالت تهوع صبحگاهی، احساس خستگی، نوسانات خلقی، تکرر ادرار، آکنه، حساسیت سینه‌ها و ویار یا بیزاری از بو و غذا.

سایر علائمی که در نهمین هفته بارداری تجربه می‌کنید عبارتند از:

افزایش اندازه دور کمر

احتمال دارد که در هفته نهم بارداری، شکم به ظاهر برجسته‌ای نداشته باشید اما در لباس‌های قبل از بارداری خود، احساس راحتی نکنید که دلیل آن، افزایش اندازه دور کمر و نفخ ناشی از هورمون‌های بارداری است.

تغییرات هورمونی علاوه بر نفخ، سایر مشکلات گوارشی مانند اسهال، یبوست یا سوزش سر معده را هم برای شما به همراه می‌آورند.

گرفتگی خفیف عضلات رحم

در هفته نهم بارداری، تغییرات سریعی در بدن‌تان اتفاق می‌افتد و احتمالا نتیجه آن، بزرگ‌شدن اندازه رحم و رباط‌های اطراف آن، گرفتگی‌های خفیفی مانند پریود بدون خونریزی و کمردرد است. در صورت گرفتگی‌های شدید همراه با درد حتما به پزشک مراجعه کنید.

افزایش اشتها

تغییرات هورمونی در این هفته اشتهای شما را زیاد می‌کنند و تمایل بیشتری به خوردن غذا پیدا می‌کنید. بنابراین بهتر است مواد غذایی سالمی مانند میوه، غلات و ماست همراه خود داشته باشید و در وعده‌های کوچک مصرف کنید.

اندازه جنین در هفته نهم بارداری

هفته نهم بارداری جنین چگونه است؟

جنین در این هفته، شروع به شکل‌گیری می‌کند. انگشتان پا و ویژگی‌های ریز صورت او مانند پلک‌ها و بینی به اندازه کافی رشد کرده‌ و قابل مشاهده هستند.

در این هفته، دم انتهای ستون فقرات نوزاد تقریبا ناپدید شده و سر جنین در مقایسه با بدن او بزرگتر به نظر می‌رسد که به دلیل حجم زیاد مایع موجود در مغز است.

اندام‌های داخلی جنین هفته نهم حاملگی از جمله دستگاه گوارش (یعنی روده‌ها) و اندام‌های تولید مثل داخلی، مانند تخمدان‌ها یا بیضه‌ها، از دیگر جاهایی هستند که در این هفته شروع به رشد می‌کنند.

در این هفته، قد جنین حدود 24 میلی‌متر و وزنش ۳.۹ گرم است که می‌توان او را تقریبا به اندازه یک گیلاس در نظر گرفت.

همچنین گوش‌های خارجی و میانه او نیز در حال شکل‌گیری هستند، اما جنین تا حدود ۲۴ هفتگی نمی‌توانند بشنوند.

به‌طور کلی، اسکلت جنین در حال شکل‌گیری است و دست‌ها و پاها بلندتر و کمی خمیده شده‌اند. به نظر می‌رسد که جنین خود را در آغوش گرفته است.

تغییرات بدن مادر در ماه سوم بارداری

تغییرات بدن مادر در هفته نهم بارداری

در این مرحله از بارداری، ممکن است شروع به وزن اضافه کردن کنید که کاملا طبیعی است.

سوال رایجی که برای بیشتر مادران در این هفته پیش می‌آید این است که آیا می‌توان حرکت کودک را احساس کرد یا نه؟

قطعا عضلات در حال رشد کودک، حرکاتی هم با خود به همراه دارند. اما این حرکت‌ها به قدری ملایم و مانند بال زدن‌های یک پروانه کوچک است که احساس نخواهید کرد و باید تا سه ماهه دوم بارداری صبر کنید.

به احتمال زیاد در هفته نهم بارداری هم اندازه شکم چندان تفاوتی نمی‌کند؛ به‌ویژه اگر اولین بارداری‌تان باشد، اضافه وزن داشته باشید یا دوقلو باردار باشید. علائم و تغییرات بدن در بارداری دوم می‌تواند تا حد زیادی متفاوت باشد.

برای آمادگی بیشتر برای اولین ملاقات بارداری خود، بهتر است با تاریخچه سلامت خانواده‌تان آشنا شوید و سوابق پزشکی‌تان را مرور کنید.

سوالاتی مانند اینکه آیا بیماری‌های مزمن، آلرژی‌ها یا جراحی‌های خاصی داشته‌اید، آیا داروهای تجویزی مصرف می‌کنید، یا آیا از اختلالات ژنتیکی که در خانواده‌تان وجود دارد اطلاع دارید، می‌توانند مفید باشند.

همچنین، باید بررسی کنید که آیا سیکل قاعدگی شما منظم بوده و بارداری‌های قبلی داشته‌اید و عادات ورزشی شما چگونه است. این اطلاعات به شما کمک می‌کند تا در ملاقات با پزشک یا ماما آمادگی بیشتری داشته باشید، زیرا آن‌ها ممکن است درباره این موارد با شما صحبت کنند.

هفته نهم حاملگی چی بخوریم؟

  • در طول بارداری، متخصصان توصیه می‌کنند که مصرف روزانه کافئین شامل قهوه، چای، نوشابه و شکلات را به ۲۰۰ میلی‌گرم محدود کنید.
  • در دوران بارداری، نیاز بدن شما به آب بیشتر است. حتما در طول روز آب زیاد بنوشید تا از کم‌آبی بدن جلوگیری شود.
  • اسید فولیک برای رشد مغز و نخاع جنین ضروری است. سبزیجات برگ سبز مانند اسفناج، کلم بروکلی، لوبیا، عدس و آووکادو از جمله غذاهای سرشار از اسیدفولیک هستند.
  • برای رشد بافت‌های بدن جنین و خود شما مصرف پروتئین بسیار مهم است. بنابراین حتما گوشت مرغ، ماهی و تخم مرغ را در برنامه غذایی خود داشته باشید و هنگام مصرف از خوب پخته شدن آن مطمئن شوید.

مراقبت‌های هفته نهم بارداری

  • با توجه به تغییرات این هفته، بهتر است برای بهبود قدرت و استقامتی بدن خود در طول زایمان به طور روزانه ورزش‌هایی مانند پیاده‌روی، شنا، یوگا و تمرینات هوازی انجام دهید. از فعالیت‌هایی مانند جهش یا تغییر جهت ناگهانی که فشار زیادی به مفاصل وارد می‌کنند، بپرهیزید. توصیه می‌کنیم برای انتخاب بهترین ورزش و نکات لازم حین تمرین، با پزشک مشورت کنید.
  • اگر هر نوع دارویی مصرف می‌کنید، حتما با پزشک یا ماما مشورت کنید تا مطمئن شوید این داروها برای جنین شما بی‌خطر هستند.
  • بیماری‌های دندان و لثه با زایمان زودرس مرتبط است. با درمان، سلامت دندان بهبود می‌یابد ولی از زایمان زودهنگام جلوگیری نمی‌شود. حاملگی باعث تشدید پوسیدگی‌های دندان نمی‌شود. حاملگی منعی برای درمان‌های دندانپزشکی و رادیوگرافی‌های دندانی نیست. مراقبت بیشتری از دندان‌ها و لثه‌های خود داشته باشید. از مسواک‌های نرم و نخ دندان استفاده کنید و ممکن است نیاز باشد برای یک معاینه به دندانپزشکی بروید.
  • کف لگن مجموعه‌ای از عضلات و رباط‌ها است که از مثانه، رحم و روده‌ها حمایت می‌کنند. توصیه می‌شود که هر روز تمرینات عضلات کف لگن مانند کگل، یوگا و پیاده‌روی را انجام دهید تا از ضعف آن‌ها جلوگیری کرده و قدرت‌شان را افزایش دهید.
  • اندازه سوتین خود را به طور منظم تنظیم کنید تا مبادا فشاری به سینه‌های شما وارد شود. انتخاب سینه‌بندهای حمایتی بارداری بهترین گزینه است.