متخصص زنان و زایمان از دانشگاه علوم پزشکی تهران، رتبه ۳ بورد تخصصی زنان و دستیار فلوشیپ لاپاروسکوپی زنان
به آخرین هفته از ماه دوم بارداری رسیدهاید و اتفاقات هیجانانگیزی در بدن در حال وقوع است! هفته هشتم بارداری، نقطهای شگفتانگیز در سفر مادری شماست! حالا قلب کودک تندتر میتپد و هر روز یک قدم به در آغوش گرفتن دلبندتان نزدیکتر میشوید. آمادهاید ببینید در این هفته چه شگفتیهایی در انتظارتان است؟
علائم هفته هشتم بارداری چیست؟
بخشی از علائمی که احتمالا در آخرین هفته از ماه دوم بارداری یعنی هفته هشتم تجربه میکنید تا حدی مشابه هفتههای قبل است؛ مانند اسهال، گرفتگی عضلات شکم و خستگی.
ولی از دیگر علائم این هفته میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
حالت تهوع صبحگاهی
این علامت را در هفتههای قبل هم داشتهاید؛ اما در این هفته یه اوج خود میرسد و حال شما را تا حد زیادی بد میکند.
بیزاری از بو و غذا
به دلیل افزایش هورمونهایی که حس بویایی شما را تقویت میکنند، ممکن است غذاهایی که قبلاً اذیتتان نمیکرد تا حد زیادی نفرتانگیز به نظر برسد و حالتان را بد کند.
اگر هر چیزی میخورید به شما احساس حالت تهوع میدهد، آن را با پزشک خود در میان بگذارید.
کمردرد
افزایش شلی مفاصل و ناراحتی مرتبط با آن بیشتر در نیمه اول حاملگی اتفاق میافتد. مرکز ثقل بدن شما نیز در حال تغییر است که این موضوع باعث درد در ناحیه کمر میشود. درد، بی حسی و ضعف گاهی اوقات در اندامهای فوقانی نیز رخ می دهند.
حافظه
در سرتاسر حاملگی و اوایل دوره نفاس، زنان اغلب مشکلاتی را در زمینه تمرکز و حافظه تجربه میکنند. این تغییرات گذرا بوده و به سرعت بعد از زایمان رفع میشوند.
تکرر ادرار
رحم شما حالا به اندازه یک توپ تنیس است و با فشاری که به مثانه وارد میکند، احتمالا بیشتر از قبل احساس نیاز به رفتن به دستشویی دارید.
در هفته هشتم بارداری جنین چگونه است؟
دست و پاهای کودک که زمانی جوانههای سادهای بودند، حال شروع به تشکیل انگشتان دست و پا میکنند و آن بازوهای کوچک دلبندتان میتواند از ناحیه آرنج و مچ خم شوند.
در این مرحله، چشمها شروع به ایجاد رنگدانههای شبکیه (پشت چشم) کرده و واضحتر هستند.
همچنین اندامهای تناسلی جنین نیز تشکیل شدهاند. البته هنوز خیلی زود است که بتوانید جنسیت بیولوژیکی کودکتان را تشخیص دهید. بنابراین در پاسخ به سوال “آیا در هفته هشتم بارداری جنسیت با سونوگرافی مشخص میشود؟” باید بگوییم که خیر.
اندامهای داخلی جنین نیز در این مرحله رشد میکنند. رودهها بلندتر شدن میشوند، اما فضای کافی برای آنها در شکم نوزاد وجود ندارد. بنابراین تا هفته دوازدهم، بخشی از آنها به داخل بند ناف بیرون میزند.
حتی در همین مراحل ابتدایی هم، رودهها برای از بین بردن مواد زائد از بدن کار میکنند.
همچنین، جنین بعد از گذراندن راه درازی که تا الان طی کرده به اندازه آلبالو و حدود ۱.۶ تا ۲ سانتیمتر رسیده است.
تغییرات بدن مادر در هفته هشتم بارداری
با ورود به هفته هشتم بارداری، احتمالا علائم بارداری را بیشتر از قبل احساس میکنید.
ممکن است لباسهایتان کمی تنگتر شده باشند و برخی علائم جدید مانند حالت تهوع شدیدتر، خستگی یا تغییرات خلقوخو – یک لحظه شاد و لحظه دیگر بیحوصله یا عصبی- را بیشتر از قبل تجربه کنید. البته این نشانهها میتوانند نوسانی باشند و بعضی روزها کمتر یا بیشتر احساس شوند.
یکی از هیجانانگیزترین نکات این هفته، احتمال بالای شنیدن ضربان قلب نوزادتان در سونوگرافی داخلی یا خارجی است. قلب جنین حالا با سرعتی بالا میتپد و پزشک ممکن است بتواند آن را تشخیص دهد.
اگر احساس میکنید که شکمتان تغییری نکرده، طبیعی است! حتی اگر دوقلو باردار باشید هم در هفته هشتم، آنقدر جنین کوچک است که برآمدگی شکمی احساس نخواهید کرد.
همانطور که قبلا هم گفتیم، معمولا بین هفتههای ۱۲ تا ۱۶ رحم آنقدر بزرگ میشود که از لگن خارج شده و شکم شروع به برجسته شدن میکند.
درصورتیکه مطمئن نیستید که دقیقا چه زمانی باردار شدهاید یا سابقه سقط جنین یا بارداری خارج رحمی داشتهاید، پزشک یا ماما ممکن است انجام یک سونوگرافی زودهنگام را توصیه کند.
این سونوگرافی که معمولا بین هفتههای ۸ تا ۱۰ انجام میشود، میتواند ضربان قلب جنین را بررسی کرده و سن دقیق او را مشخص کند.
هفته هشتم بارداری چی بخوریم؟
- برای بهبود یا کاهش تهوع صبحگاهی سعی کنید قبل از بلند شدن از رختخواب کراکرهای نمکی بخورید و به جای سه وعده غذایی، پنج یا شش وعده غذایی کوچک در روز داشته باشید.
- لبنیات کافی شامل شیر و ماست را در رژیم غذایی خود داشته باشید.
- برای تنظیم سطح کلسیم خون خود، قرار گرفتن در معرض نور مستقیم خورشید و مصرف مکمل ویتامین D، تحت نظر پزشک را در برنامه خود بگذارید.
- با توجه به افزایش سرعت حجم خون در بارداری و از دست دادن انرژی، دو برابر بیشتر از همیشه به آهن نیاز دارید. توصیه میکنیم غذاهای سرشار از آهن مانند گوشت قرمز، مرغ، مغزها، اسفناج و لوبیا را بیشتر مصرف کنید. برای جذب بهتر آهن نیز میتوانید خوراکیهای حاوی ویتامین سی را در برنامه غذاییتان بگنجانید. آب پرتقال، به جذب بهتر آهن کمک میکند.
مراقبتهای هفته هشتم بارداری
- برای داشتن خواب بهتر، سعی کنید قبل از خواب به موسیقی آرام گوش دهید، کتاب بخوانید، شیر گرم بنوشید، دوش بگیرید تا با آرامش بیشتری به خواب بروید.
- با توجه به بزرگتر شدن رحم و سینه، احتمالا دیگر لباسهای قبلی برایتان تنگ هستند و بهتر است از لباسهای راحتتر و آزادتر و همچنین سوتینهای مناسب استفاده کنید.
- تحت نظر پزشک خود، حتما برای کاهش استرس، انرژی بیشتر و سلامت کلی بدن خود ورزشهای ملایم و سبک انجام دهید.
- از رفتن به سونا، جکوزی و شیرجه زدن داخل آب به طور جدی خودداری کنید.
- اگر هنوز برای خود پزشک یا مامایی انتخاب نکردهاید، هفته هشتم بارداری بهترین زمان برای این کار است. فارغ از اینکه لازم است پزشک را بر اساس محل زندگی و بیمه درمانیتان در نظر بگیرید، ولی توجه به احساس راحتی با پزشک و رضایت از روشهای مراقبتی او نیز در اولویت تصمیمگیری است.