هفته بیست و سوم بارداری، شروع مرحلهای هیجانانگیز در سفر بارداری است. در این زمان، تغییرات جسمی و احساسی جدیدی تجربه میکنید که نشاندهنده رشد و پیشرفت بیوقفه جنین شماست. شکمتان به شما یادآوری میکند که یک دنیای جدید در حال شکلگرفتن است. از دردهای کوچک و خفیف گرفته تا نشانههای جدید بارداری! این هفته میتواند با چالشها و شگفتیهایی همراه باشد. برای آگاهی از اتفاقات این هفته تا پایان این مطلب با ما همراه باشید.
علائم هفته بیست و سوم بارداری
از جمله علائمی که در هفته بیست و سوم حاملگی ممکن است تجربه کنید عبارتند از:
احساس درد و گرفتگی
در این مرحله از بارداری، با بزرگتر شدن شکم و افزایش وزن، احتمالا گاهی دردهای عضلانی یا سردردهای گاهوبیگاه را در بدن خود احساس میکنید، چه هنگام حرکت و چه در زمان استراحت.
اگر دردهای شدید یا سردردهای مداوم دارید، حتما با پزشک خود مشورت کنید.
گرفتگی عضلات پا
در سهماهه دوم و سوم بارداری، ممکن است گرفتگی عضلات پا را تجربه کنید. اگر این مشکل در هفته ۲۳ برای شما آزاردهنده است، سعی کنید عضلات ساق پای خود را به آرامی ماساژ دهید و مچ پای خود را به سمت بالا و پایین حرکت دهید تا گرفتگی برطرف شود.
سوزش معده
سوزش معده یکی از مشکلات رایج در دوران بارداری است که احتمالا از چند هفته قبل با آن روبرو هستید. این مسئله بهدلیل تغییرات هورمونی و فشار رحم روی معده اتفاق میافتد.
برای کاهش این احساس ناخوشایند، وعدههای غذایی کوچکتر اما در دفعات بیشتر بخورید، از خوردن غذا قبل از خواب پرهیز نمایید و مصرف غذاهای چرب و ادویهدار را به حداقل برسانید.
جنین در هفته بیست و سوم بارداری چگونه است؟
در هفته بیست و سوم حاملگی، نوزاد شما حدود ۲۹ سانتیمتر طول از سر تا پایین دارد و وزنش به حدود ۵۰۰ گرم رسیده است.
بدن نوزاد در حال ذخیره چربی است، اما پوست هنوز شل بوده و این باعث میشود که ظاهری چروکیده داشته باشد.
با این حال، بخشهای مختلف سیستم عصبی نوزاد به خوبی با هم همکاری میکنند و او میتواند نور، صدا و حتی درد را تشخیص دهد.
بنابراین سعی کنید در هفته ۲۳ بارداری برای نوزادتان آواز بخوانید یا برایش کتاب بخوانید— خبر خوب اینکه ممکن است بهزودی با حرکات کوچک خود به صدای شما واکنش نشان دهد.
روتین روزانه نوزاد شامل حرکت دادن عضلات انگشتان دست و پا، بازوها و پاها است و به همین دلیل ممکن است حرکات قویتری را احساس کنید.
پانکراس نوزاد شروع به تولید انسولین میکند و ریهها مادهای به نام سورفاکتانت تولید میکنند که به حفظ پر بودن ریهها بعد از هر نفس کمک میکند.
اگر زایمان زودرس در این هفته اتفاق بیفتد، نوزاد میتواند با مراقبتهای پزشکی تخصصی زنده بماند، اما ممکن است دچار ناتوانیهای خفیف تا شدید شود.
در این مرحله، خطوط ریزی در دستها و پاهای جنین در حال شکلگیری است که به زودی تبدیل به اثر انگشت و اثر پا خواهد شد.
در بیست و سومین هفته بارداری، نوزاد احتمالا زیاد میخوابد. بیشتر زمان خواب او—حدود ۸۰ درصد آن—در حالت خواب با حرکت سریع چشم (REM) است؛ در این حالت خواب، چشمهای نوزاد حرکت میکنند و مغزش بسیار فعال است.
شاید زیاد به مایع اطراف نوزاد در کیسه آمنیوتیک فکر نکرده باشید، اما این مایع نقش بسیار مهمی دارد.
این مایع محیطی ایدهآل برای رشد نوزاد شما به عنوان یک نوزاد سالم فراهم میکند، به او کمک میکند تا گرم بماند و در هنگام رشد از او محافظت میکند. بنابراین برای کمک به تشکیل مایع آمنیوتیک، بیشتر آب بنوشید.
خوب است بدانید که طی چند ماه آینده، پزشک احتمالا از شما میخواهد حرکات نوزاد خود را با شمارش لگدهای جنین زیر نظر داشته باشید.
برای این کار، لازم است زمانی از روز را انتخاب کنید که نوزاد شما معمولا فعال است و مدت زمانی که طول میکشد تا 10 حرکت نوزاد خود را بشمارید، پیگیری کنید.
اگر بیشتر از ۲ ساعت بگذرد و این ۱۰ حرکت را احساس نکنید یا تغییرات کلی در حرکات نوزاد خود تشخیص دهید، با پزشک خود تماس بگیرید.
انواع حرکات جنین از بارداری تا زایمان را در لینک زیر ببینید:
انواع حرکات جنین از دوران بارداری تا زایمان
یکی از هیجان انگیزترین تجربههای دوره بارداری، احساس حرکات جنین است. وقتی برای اولین بار حرکت جنین ... مطالعهتغییرات بدن مادر در هفته بیست و سوم بارداری
این هفته نیز احتمال دارد مشابه هفته قبل، انقباضات براکستون هیکس را تجربه کنید. معمولا در اواخر بارداری این انقباضات قویتر و شدیدتر میشوند؛ طوری که ممکن است آنها را با انقباضات زایمان اشتباه بگیرید.
با رسیدن به اواخر سهماهه دوم بارداری، رحم بیشتر از قبل به مثانه فشار وارد میکند و همین باعث میشود بیشتر به سرویس بهداشتی بروید.
از آنجایی که با آگاهی پیش رفتن به بهتر کنار آمدن با موضوع کمک میکند، لازم است بدانید که با نزدیکتر شدن به تاریخ زایمان، مشکلات خواب شما به مراتب بیشتر میشود.
اضطراب، بلند شدن برای رفتن به دستشویی، سوزش معده، گرفتگی عضلات پا و ناراحتی عمومی میتواند باعث شود شبها خواب کمی داشته باشید.
درصورتیکه فشار خون بالایی داشته باشید، پزشک شما را از نظر پرهاکلامپسی تحت نظر میگیرد. این عارضه با فشار خون بالا، ورم ناگهانی، سردرد مداوم، مشکلات بینایی و تنگی نفس همراه است و تشخیص زودهنگام آن بسیار مهم است.
در صورت مشاهده این علائم، فوراً با پزشک خود تماس بگیرید، زیرا عدم درمان میتواند بر جریان خون به جفت و عملکرد کلیه، کبد و مغز تأثیر بگذارد.
در هفته بیست و سوم بارداری چه بخوریم؟
- از خوردن بیش از حد نمک به طور جدی بپرهیزید. توصیه میشود میزان سدیم روزانه از ۲۳۰۰ میلیگرم (معادل یک قاشق چایخوری نمک) بیشتر نشود.
- مراقب مسمومیت غذایی باشید. چرا که این عارضه برای جنین خطرناک است. در صورت داشتن علائمی مانند استفراغ، اسهال، تب، لرز، بدندرد و گرفتگیهای شکمی فورا به پزشک مراجعه کنید.
- برای کاهش خطر مسمومیت غذایی، گوشت، غذاهای دریایی و تخممرغ را بهطور کامل بپزید، میوه و سبزیجات را قبل از مصرف کاملا بشویید، دستها و سطوح آشپزخانه را مرتب با آب گرم و صابون تمیز کنید و از مصرف کالباس، سوسیس، ماهی دودی و غذاهای آماده مگر در صورت پخت کامل خودداری کنید.
مراقبتهای هفته بیست و سوم بارداری
- به توصیه پزشکان، بهتر است برای محدود نشدن جریان خون به جفت جنین، به پهلو بخوابید یا بین زانوهای خود یک بالش بگذارید.
- با کمک حمام آب گرم، موسیقی آرامشبخش یا یک فنجان چای گیاهی، آرامش را به خودتان هدیه دهید.
- برای کاهش دردهای عضلانی، میتوانید از حمام آب گرم، ماساژ آرام یا کمپرس گرم استفاده کنید.
- در صورت داشتن سردرد، توصیه میکنیم دراز بکشید و یک کمپرس سرد روی پیشانی خود قرار دهید.