متخصص زنان و زایمان از دانشگاه علوم پزشکی تهران، رتبه ۳ بورد تخصصی زنان و دستیار فلوشیپ لاپاروسکوپی زنان
در هفته ششم بارداری، در دومین ماه این سفر شگفتانگیز هستید! در حالی که کوچولوی شما بهسرعت در حال رشد است، مغز و سیستم عصبی او پایههای اصلی زندگی آیندهاش را شکل میدهند. اگر میخواهید بدانید در ششمین هفته بارداری، چه ماجراهای دیگری در انتظار شماست و چه تغییراتی را تجربه خواهید کرد، ادامه این مطلب را بخوانید.
هفته ششم بارداری چه علائمی دارد؟
علائم از هفته پنجم تا ششم تغییر چندانی نمیکنند و تقریباً مشابه یکدیگر هستند. لکهبینی، حساسیت سینهها، حالت تهوع صبحگاهی، تکرر ادرار، احساس خستگی، نوسانات خلقی و بیعلامتی از جمله علائم مشترک هفته پنجم و ششم بارداری هستند.
علاوه بر اینها، ممکن است علائم زیر را نیز تجربه کنید:
ترشحات واژن
گرفتگی خفیف و ترشحات معمولی سفید یا شفاف (تا حدی رنگی به دلیل لکهبینی) در هفته ششم بارداری طبیعی بوده و نشاندهنده این است که رحم و بافتهای اطراف آن برای جا باز کردن برای جنین در حال انبساط هستند.
یبوست
یبوست از علائمی است که به دلیل کند شدن دستگاه گوارش ناشی از افزایش پروژسترون اتفاق میافتد.
حساسیت سینه
در اوایل حاملگی، زنان حامله اغلب درد و حساسیت پستان را تجربه میکنند. بعد از ماه دوم، اندازه پستانها بزرگتر شده و وریدهای ظریفی در زیر پوست دیده میشوند. نوک سینهها بهطور چشمگیری بزرگ و دچار افزایش شدید پیگمانتاسیئن (تیرهتر) میشوند.
قویتر بودن حس بویایی و چشایی
در هفته ششم، حس بویایی و چشایی شما ممکن است قویتر شده باشد و بوهای عادی باعث حالت تهوع شما شوند.
تهوع و استفراغ بارداری
تهوع و استفراغ صبحگاهی میتواند در هر ساعتی از روز یا حتی تمام طول روز رخ دهد، پس اگر حالت تهوع شما تا ظهر برطرف نشد، تعجب نکنید. معمولا تا ۱۶ هفتگی برطرف میشود.
موارد خفیف با رژیم کم حجم با تعداد وعده بیشتر و مصرف عصاره زنجبیل برطرف خواهد شد. در موارد شدید که باعث کاهش وزن و کم آبی بدن شده، ممکن است نیاز به بستری و درمان دارویی بیشتر باشد.
حالت تهوع تنها دلیلی نیست که ممکن است شما را مدام به سمت دستشویی بکشاند! تغییرات هورمونی و تلاش بیشتر کلیهها برای پاکسازی بدن از مواد زائد دست به دست هم میدهند تا احساس نیاز به دستشویی رفتن را بیش از همیشه تجربه کنید.
در هفته ششم بارداری، جنین چه شکلی است؟
در پایان هفته ششم، رویان تقریبا ۴ تا ۶ میلیمتر طول دارد و به اندازه یک هسته نارنگی است. در این هفته، لوله عصبی بسته شده و حرکات قلب با سونوگرافی قابل تشخیص است.
در ششمین هفته بارداری، نقاط متفاوتی از جنین در حال رشد است که در آن میان، مغز و سیستم عصبی کودک با سرعت بیشتری رشد میکنند.
در این مرحله، برجستگیها و جوانههای کوچک تشکیلشده به چشمها، گوشها، بازوها و پاهای او تبدیل میشوند.
بینی، دهان و گوشهای داخلی و خارجی جنین به همراه ریهها تازه شروع به شکلگیری کردهاند.
لولههای تنفسی بین گلو و ریهها در عرض چند هفته تشکیل شده و برای اولین تنفس هوای کودک دلبند در بدو تولد آماده میشوند.
تغییرات بدن مادر در هفته پنجم بارداری
یکی از سوالات شما در این هفته، میزان برآمدگی شکم است. بهتر است بدانید که بدن زنان مختلف با یکدیگر متفاوت است. ولی هنوز اول بارداری هستید و برآمدگی شکمی نخواهید داشت.
سوال بعدی که ممکن است برایتان پیش بیاید این است که آیا هفته ششم خیلی زود است که به خانواده بگویم باردار هستم؟ آیا باید به رئیسم بگویم که باردارم؟
گفتن یا نگفتن این موضوع با شماست؛ اما ترجیحا بهتر است تا پایان سهماهه اول یا آغاز سهماهه دوم بارداری صبر کنید. زیرا خطر سقط جنین در این زمان به میزان قابل توجهی کاهش مییابد و خیالتان از داشتن کودکی سالم و سرحال آسوده میشود.
در ششمین هفته بارداری، احتمالا خوابیدن یکی از دغدغههای اصلی شماست! چرا که تغییرات هورمونی، حالت تهوع و نیاز مکرر به دستشویی میتوانند چندین بار شما را از خواب بیدار کنند.
توصیه میکنیم برای داشتن خوابی راحتتر، پیش از رفتن به رختخواب، مثانه خود را خالی کنید تا کمتر در طول شب از خواب بیدار شوید.
هفته ششم بارداری چه بخوریم؟
- برای مقابله با یبوست بارداری، یک رژیم غذای متعادل همراه با غذاهای سرشار از فیبر (مثل دانه چیا، لوبیا، عدس، سیب، هویج، جو دوسر، آووکادو، توت فرنگی، بادام و گلابی) داشته باشید و به اندازه کافی آب بنوشید.
- اگر دچار سوزش معده یا بیقراری شبانه هستید، قبل از خواب از خوردن غذاهای سنگین و نوشیدنیهای کافئین دار خودداری کنید.
- تا حد امکان از رستورانها و خارج از منزل غذا سفارش ندهید و موقع پخت غذا، گوشت، ماهی، مرغ و تخممرغ را کامل بپزید.
- حواستان به مصرف مقدار کافی پروتئین شامل مرغ بدون پوست، ماست و شیر کمچرب و تخم مرغ باشد.
مراقبتهای هفته ششم بارداری
- از همین اوایل بارداری، به طور جدی از پوشیدن شلوارهای تنگ بپرهیزید و از لباسهای زیر نخی استفاده کنید.
- برای راحتی بیشتر و کاهش حساسیت سینهها، سایز سوتین خود را تغییر دهید.
- برای بهبود وضعیت یبوست، ورزشهایی مانند پیادهروی، شنا، یوگا و تمرینات کششی و هوازی را در برنامه خود داشته باشید.