سیسمونی نوزاد؛ چه بخریم؟ چه نخریم؟
1403/02/23
20 دقیقه
تبریک میگوییم! احتمالا الان باردارید یا قصد بارداری دارید و میخواهید برای تهیه سیسمونی اطلاعات کافی داشته باشید و برنامهریزی کنید. خیلی عالی است که تصمیم گرفتید با آگاهی این کار را انجام دهید تا یک سیسمونی کامل آماده کنید.
ممکن است در این مدت با لیستهای مفصل و گیجکننده سیسمونیفروشیها روبهرو شده باشید و ندانید خرید چه چیزهایی ضروری و مهم است یا چهقدر لازم است هزینه کنید. اما در پایان این مطلب از سایت مایبیبی، شما میتوانید با خیال راحت خرید سیسمونی نوزاد را شروع کنید؛ یک خرید شیرین، لذتبخش و آگاهانه.
بهترین زمان خرید سیسمونی نوزاد بعد از مشخص شدن جنسیت جنین است. بهتر است خرید سیسمونی را ماههای آخر بارداری انجام ندهید؛ چون زمان کمتری برای انتخاب و خرید وسایل خواهید داشت و از طرفی بهخاطر افزایش وزن و سنگین شدن، زود خسته میشوید و دلتان میخواهد هرچه زودتر به خانه برگردید. پس بهتر است همان اول کار، خرید سیسمونی را با صبر و حوصله انجام بدهید و از تمام لحظات خرید لذت ببرید.
این دستهبندی، یک دید کلی نسبت به خریدها به شما میدهد و کمک میکند تا بهتر برای خرید برنامهریزی کنید. حالا نوبت آن است که با جزئیات، به تک تک موارد بالا بپردازیم.
همینجا پیشنهاد میکنیم فقط برای ۲ ماه اول و با درنظر گرفتن فصل تولد، لباس بخرید تا کمد کودک را با تعداد زیادی لباسهای غیرقابلاستفاده پر نکنید. یادتان باشد اولین سایز حداکثر یک ماه اندازه میشود؛ بنابراین اینکه از هر نوع لباس چند عدد در سایزهای صفر، ۱ و ۲ بخرید، کافی است. میتوانید بهمرور با رشد نوزاد و متناسب با فصل، لباسهای جدید به کمد لباس نوزاد دلبندتان اضافه کنید.
برای زیر ۱ سال:
برای بالای ۱ سال:
مانتوی نوزادی به بلوزهایی گفته میشود که جلوی آنها دکمه دارد. پوشاندن و درآوردن لباسهای دکمهدار راحت است و نوزاد اذیت نمیشود. اگر میخواهید بلوز ساده بدون دکمه بخرید، لازم است دقت کنید که یقه گشاد یا یقه دکمهدار باشد.
این زیرپوشها در ۳ مدل آستینبلند، آستینکوتاه و رکابی هستند. دکمهها در قسمت فاق قرار میگیرد و ۲ مدل لنگهدار و شورت کوتاه دارند. از آنجایی که بلوز در هر اندازهای باشد بالا کشیده میشود و کمر نوزاد را نمیپوشاند؛ لازم است از زیرپوش استفاده کنید. مطمئن باشید که دکمهها در قسمت فاق هیچ آسیب و فشاری به نوزادتان وارد نمیکند.
شلوارها دو مدل با جوراب و بدون جوراب دارند و میتوانید از هر دو مدل تهیه کنید. نکته مهم این است که حتما شلوارهایی با کمر کشی بخرید تا بهراحتی روی پوشک و شکم نوزاد بالا بیایند و با افزایش وزن، فشاری به کودک وارد نکنند.
لباس سرهمی یکی از لباسهایی است که لازم است در لیست خریدنیهای سیسمونی نوزاد بگذارید. سرهمیها ۳ مدل سرتاپا، بدون پا و بدون پاچه دارند. یکتکه بودن سرهمی باعث پوشاندن تمام بدن نوزاد میشود و جابهجا کردنش را آسان میکند. سرهمیهایی که در قسمت یقه یک تای پاکتی هم دارند، برای تعویض پوشک کاربردیترند. اما مدلهایی که پاچه و کنار شلوار دکمه دارند، پوشاندن و درآوردنشان سختتر است. میتوانید لباس سرهمی را در تابستان بهعنوان پوشش کامل و در زمستان بهعنوان زیرپوش استفاده کنید.
میتوانید برای فصلهای گرم از جورابهای نخی و برای فصلهای سرد جوراب ضخیمتر(نه پشمی) بخرید. حتما دقت کنید پنجه جوراب تنگ نباشد و قسمت بالایی آن کش داشته باشد تا نوزاد بهراحتی انگشتان پایش را تکان دهد و جوراب از پایش درنیاید.
شورتهای ساده معمولا کشهایی دارند که باعث اذیت شدن پاهای نوزاد میشوند و علامتهایی را روی پایش میگذارند؛ ولی شورت عینکی پاهای نوزاد را کامل میپوشاند و مشکلی ایجاد نمیکند. البته گاهی اوقات مادر و پدرها دکمههای زیرپوش جلو-دکمهدار را میبندند و شلوار نوزاد را میپوشانند که در این صورت نیازی به استفاده از شورت نیست.
نکاتی که خوب است در خرید سیسمونی نوزاد به آن توجه کنیم:
اول از همه لازم است تصمیم بگیرید لوازم بهداشتی را از چه برندی تهیه کنید تا استانداردهای لازم را داشته باشد و مواد مضری مثل الکل، رنگ، کلر و فسفات در محصولاتش نباشد. مواد و لوازم بهداشتی موردنیاز نوزاد شامل موارد زیر است:
از اصلیترین خریدهای سیسمونی، خرید پوشک نوزاد است. پیشنهاد میکنیم اگر نوزادتان زود به دنیا آمده و زیر ۲ونیم کیلوگرم وزن دارد، برای سیسمونی یک بسته پوشک چسبی مایبیبی سایز صفر تهیه کنید و در صورتی که نوزاد بین ۲ تا ۵ کیلوگرم دارید، سایز ۱ پوشک چسبی مایبیبی را برای نوزاد خود بخرید. یادتان باشد چند عدد از آن را هم داخل ساک بیمارستان بگذارید.
خشکی پوست باعث خارش بدن و بیقراری نوزاد میشود. بهتر است هر بار بعد از حمام کردن با روغن یا لوسیون، بدن نوزاد را ماساژ دهید تا پوستهپوسته نشود.
از ابتدا تا زمانیکه کودکتان را پوشک میکنید، لازم است از کرم محافظ استفاده کنید. بعد از شستوشو، ناحیه داخل پوشک را کاملا با کرم بپوشانید تا ادرار و مدفوع تماس مستقیم با پوست نداشته باشند. البته به جای کرم محافظ میتوانید از وازلین هم استفاده کنید.
قبلا برای جلوگیری از عرقسوز شدن نوزاد از پودر بچه استفاده میکردند؛ اما الان بهخاطر احتمال ایجاد حساسیت و تنفس ذرات پخش شده پودر توسط نوزاد، تالک مایع پیشنهاد میشود.
یکی از موقعیتهایی که میتوانید از دستمال مرطوب استفاده کنید، زمانهاییست که بیرون از خانه هستید یا دسترسی به آب برایتان سخت است و نوزاد به تعویض پوشک نیاز دارد.
دستمال مرطوب مایبیبی در دو نوع مناسب برای پوستهای حساس و نوزادان، مناسب برای انواع پوست طراحی شده و شما با خیال راحت میتوانید از آنها استفاده کنید؛ بدون اینکه نگران حساسیت پوستی نوزاد باشید.
با توجه به متفاوت بودن لکههای لباسهای نوازادان و کودکان، لازم است برای نوزادان زیر یک سال از مایع لباسشویی مخصوص نوزاد و برای کودکان بالای یک سال، از مایع لباسشویی مخصوص کودک استفاده شود. هر دو مایع لباسشویی نوزاد و کودک مایبیبی هایپوآلرژنیک هستند و کاملا مناسب پوست حساس نوزادان و کودکان طراحی شدهاند.
لازم است شامپوی مخصوص نوزاد تهیه کنید. شما میتوانید شامپوی بدن و شامپوی سر را جداگانه بخرید. اما شامپوهایی هم در بازار موجودند که هم برای بدن و هم برای سر قابلاستفادهاند و میتوانند کار شما را راحت کنند.
لازم است بدانید نوزادی که از همان روز تولد چندینبار با شیشه شیر بخورد، دیگر سینه مادر را بهراحتی نمیپذیرد. اگر روزهای اول بهخاطر زردی نوزاد یا هر دلیل دیگری نیاز به دادن شیرخشک داشتید، بهجای شیشه شیر از قاشق یا سرنگ استفاده کنید. در هرصورت بهتر است یک شیشه شیر سرپهن و شبیه سینه مادر محض احتیاط در ساک بیمارستان بگذارید.
بهتر است پستونکی بخرید که از پلاستیک یکتکه شفاف ساخته شده و دسته به بدنه وصل است. این مدل پستونکها چون درز ندارند، باعث انتقال میکروب نمیشوند. اگر تصمیم به دادن پستونک دارید، توصیه میشود تا ۲ ماهگی نوزادتان صبر کنید و بعد آن را تهیه کنید.
استفاده از زنجیر پستونک اصلا توصیه نمیشود؛ چون باعث میشود پستونک در حالت آویزان با زمین و سطوح دیگر تماس داشته باشد و احتمال انتقال بیماری را زیاد کند.
بهتر است برای خرید این دو مورد عجله نکنید؛ اگر لازم شد میخرید.
این دو یار جدانشدنی هم از مواردیاند که لازم است در ساک بیمارستان نوزاد باشند.
بهتر است برای سیسمونی مسواک انگشتی تهیه کنید و مسواک کودکانه را بعدا بخرید. با مسواک انگشتی میتوانید بعد از هر بار شیر خوردن لثههای نوزاد را پاک کنید.
از بین انواع تبسنجها، تبسنج دیجیتالی انتخاب بهتری است و بهراحتی استفاده میشود.
بسیاری از پزشکان توصیه میکنند برای دادن دارو به کودکان، از وسیلهای به جز قاشق استفاده کنید تا قاشق فقط برای غذا خوردن باشد. لوازم داروخوری انواع مختلفی در بازار دارند.
دندانگیرها دو نوع ساده و با مایع دارند. لازم است موقع خرید دقت کنید که بدون سرب و مواد رنگی باشند.
برای حمام و عوض کردن پوشک نوزادتان نیاز به یک سری وسایل شستوشو دارید که شامل موارد زیر است:
لازم است یک حوله کلاهدار نوزادی بخرید تا بعد از حمام نوزادتان را با آن خشک کنید.
وان حمام برای نوزادان بهشکل یک لگن کوچک است. اگر میخواهید نوزادتان را داخل وان حمام کنید، بهتر است برای ماههای اول یک آسانشوی هم بخرید و داخل وان بگذارید. آسانشوی مانع لیز خوردن نوزاد میشود. البته یک راه خوب دیگر برای حمام کردن نوزاد این است که یک حوله نرم را روی پاهایتان بیندازید و حمامش کنید.
حتما چند پارچه نرم و نخی داشته باشید تا برای خشک کردن ناحیه پوشک بعد از هربار تعویض استفاده کنید.
این زیراندازها لایه رویی پارچهای و نرم و لایه زیری پلاستیکی دارند و موقع تعویض پوشک لازماند.
از آنجایی که توصیه میشود تا لباسهای نوزادان و کودکان را به طور جداگانه بشویید، یک مینیواش تهیه کنید. البته داخل ماشین لباسشویی هم میتوانید جدا از لباسهای خودتان بشویید.
زمانیکه اتاق کودک را مشخص کردید و گنجایش فضا را در نظر گرفتید، میتوانید وسایل اتاق نوزادتان را بخرید. این وسایل شامل موارد زیر است:
خرید تختی که تبدیل به تخت نوجوان میشود، اولویت دارد؛ اما لازم است نردههای بلندی داشته باشد تا وقتی نوزادتان بزرگ شد، نتواند از روی آن بالا برود.
برای ایمنی خواب لازم است نوزاد یک جای جداگانه برای خواب داشته باشد. تختکنار مادر جای کمتری را اشغال میکند و میتوان آن را بهراحتی در اتاق مادر و پدر قرار داد. نوزاد تا ۶ ماهگی و گاهی تا ۱ سالگی میتواند در تخت کنار مادر راحت بخوابد.
اگر قصد خرید گهواره را دارید، لازم است دقت کنید که از مواد اولیه مرغوب ساخته شده باشد تا نشکند. گهوارهها معمولا تا ۴ ماهگی قابل استفاده هستند.
خرید آباژور، کمد، وسایل دکوری اتاق، کمد و بوفه در سیسمونی اختیاری است و بستگی به سلیقه، توانایی مالی و اندازه اتاق کودک دارد.
خرید این وسایل در سیسمونی ضرورتی ندارد و میتوانید در ۶ ماهگی اقدام به خرید کنید؛ اما اگر دوست داشتید میتوانید تهیه کنید. وسایلی مثل:
یکی از کاربردیترین و ضروریترین خریدها است. کودک بهراحتی روی آن مینشیند و از غذا خوردن در کنار مادر و پدرش لذت میبرد.
ظرفهای غذای نوزاد بهتر است نشکن باشند. طرح و نقش ظروف لازم است حک شده باشد یا از جنسی باشد که خراش نبیند و وارد غذای کودک نشود.
زمانی که نوزاد را بیرون میبریم، برای ایمنی بیشتر، لازم است از ابزار و وسایل مناسبی استفاده کنیم تا هم خودمان راحتتر باشیم و هم سلامت نوزاد را حفظ کنیم. وسایل حمل نوزاد شامل چند مورد است که در ادامه به آن میپردازیم:
یکی دیگر از ضروریترین وسایل سیسمونی، صندلی ماشین است. در بسیاری از کشورهای پیشرفته، موقع ترخیص از بیمارستان، نوزاد را بدون صندلی ماشین سوار ماشین نمیکنند. در کشور ما با اینکه آمار تصافات بالا است اما متاسفانه کودکان زیادی بدون صندلی در ماشین مینشینند. صندلی ماشین، کودکان را از خطر ضربه مغزی و شکستگی در تصادفات حفظ میکند.
وسیلهای است که حداکثر تا ۲ ماهگی استفاده میشود؛ اما بهدلیل خطر پرتاب شدن نوزاد لازم است موقع استفاده احتیاط شود.
وسیلهای کاربردی که از ۱ ماه تا ۲ سال قابل استفاده است. حتی بعد از ۲ سالگی هم میتوانید از آن استفاده کنید.
نکته: مدلهایی از کالسکه در بازار وجود دارد که کریر روی آن گذاشته میشود و قابلیت تبدیل شدن به صندلی ماشین را دارد. این مدل کالسکه کاربردیتر است.
خرید کیف یا ساک وسایل ضروری است. وقتی میخواهید بیرون بروید، لباس، پوشک و وسیلههای موردنیاز نوزادتان را داخل کیف میگذارید. توجه داشته باشید اندازه کیف مناسب باشد.
پیشنهاد میکنیم برای سیسمونی اسباببازی زیادی نخرید تا بهمرور با توجه به نیاز و سلیقه کودک تهیه کنید. اسباببازیهای کودک لازم است جنس با کیفیتی داشته باشند و برای سلامتیاش مضر نباشند.
جغجغه از جمله اسباببازیهایی است که در ماههای اول کاربرد دارد و باعث تحریک شنوایی نوزاد میشود. کتاب پارچهای، کتاب حمام، حلقههای رنگی و مکعبهای پارچهای هم برای ماههای اول اسباببازیهای مناسبیاند.
پیشنهاد میکنیم بر اساس وسایل لازم در سیسمونی که در این مقاله خواندید، یک چکلیست به عنوان راهنمای خرید سیسمونی نوزاد درست کنید و تمام وسایل مورد نظرتان را برای خرید در آن بنویسید. این چکلیست به شما کمک میکند تا بدانید واقعا به چه چیزهایی نیاز دارید و متناسب با آن، زمان و بودجهتان را به بهترین شکل مدیریت میکنید. خرید برای کودکتان همیشه لذتبخش است؛ شما میتوانید این لذت شیرین را با خرید به اندازه در سیسمونی تمدید کنید.
میتوانید ۲ یا ۳ کلاه نخی و نرم برای استفاده در بیمارستان و خانه بخرید. اگر هوا سرد باشد، یک کلاه گرم برای بیرون لازم است. بهتر است از کلاههای پشمی استفاده نکنید؛ چون پوست نوزاد لطیف است و کلاههای پشمی باعث خارش و حساسیت پوستش میشود. توصیه میشود موقع خواب کلاه را از سر نوزادتان دربیاورید؛ چون ممکن است حین خواب کلاه سُر بخورد و جلوی تنفس نوزادتان را بگیرد.
پوشاندن دستکش به نوزاد در چند ساعت اول تولد و قبل از کوتاه کردن ناخنها اشکالی ندارد؛ اما اگر مدام دستش باشد، تکامل مهارتهای حرکتی ظریف نوزاد را به تاخیر میاندازد. بهتر است ناخنهای کودک را در بیمارستان کوتاه کنید که نیازی به استفاده از دستکش نباشد.
در سیسمونی نیازی به خرید شورت آموزشی ندارید. موقع از پوشک گرفتن، اگر لازم داشتید، تهیه میکنید.
این وسیله نوزاد را بهصورت عمودی در آغوش مادر یا پدر نگه میدارد ولی برای همه خانوادهها کاربردی نیست. اگر فعالیت روزانه زیادی دارید، احتمالا برایتان مناسب باشد. آغوشی استاندارد از گردن نوزاد حمایت میکند تا آسیب نبیند.
بهخاطر حساس و لطیف بودن پوست نوزاد و همچنین راحت بودن او، لازم است لباسهایش از جنس نخ و پنبه باشد.
خیلی عالی بود ممنونم
مینا جان خوشحالیم که براتون کاربردی بوده.