علائم اختلال کمتوجهی – بیشفعالی (ADHD) در کودکان + تشخیص و درمان
1403/04/03
8 دقیقه
مدام در حال جنبوجوش است. اصلا یکجا بند نمیشود. از دیوار راست بالا میرود و وقتی هم که با او صحبت میکنیم، وسط حرفمان میپرد.
شاید شما هم این جملات را از مادر و پدرها شنیده باشید یا حتی خودتان از آن دسته والدینی باشید که اینها را میگویند؛ اما فکر میکنید همه شیطنتها و بازیگوشیهای کودکانه به معنی اختلال بیشفعالی است؟ اصلا چطور میشود که یک کودک بیشفعال میشود؟ پیشنهاد میکنیم برای آشنایی بیشتر با این اختلال و نشانههای آن، تا پایان این مقاله همراهمان باشید.
در گذشته بیشتر افراد با مفهوم اختلال بیشفعالی آشنا نبودند و معمولا رفتار کودکان براساس جنسیتشان قضاوت میشد. قدیمیترها معتقد بودند، پسربچهها شیطنت بیشتری نسبت به دختربچهها دارند و بهمحض ردکردن این دوران، اصطلاحا آقا میشوند. یک عده هم، مادرها و پدرهایی را که کودک پرجنبوجوش داشتند، متهم میکردند که کودکشان را درست تربیت نکردهاند.
خوشبختانه در چند سال گذشته، تحقیقات خوبی درباره این اختلال انجام شده و سطح آگاهی مادر و پدرها نسبت به رفتار بچهها بالاتر رفته است.
از نشانههای رفتاری کودکان با اختلال کمتوجهی- بیشفعالی یا ADHD میتوانیم به چند مورد زیر اشاره کنیم؛ البته برای تشخیص دقیق، بهتر است با روانپزشک یا روانشناس مشورت کرد.
به جز موارد بالا، پاسخ دادن به سوالات زیر هم میتواند به شما کمک کند تا احتمال وجود این اختلال را بررسی کنید:
از نظر روانشناسی این اختلال ۳ نوع دارد:
۱- عمدتا بیتوجه یا کمبود توجه:
همانطور که از اسمش پیداست، کودک مبتلا به این نوع ADHD، در تمرکز، انجام کارها و پیروی از دستورات، به شدت مشکل دارد. کودکانی که دچار این اختلالاند، معمولا نشانههای زیر را دارند:
بسیاری از کودکان مبتلا به این نوع کمتوجهی _ بیشفعالی آموزش مناسبی دریافت نمیکنند؛ برای همین دوست ندارند سرکلاس بنشینند.
تحقیقات نشان میدهند که اختلال بی توجه یا کمبود توجه در بین دختران شایعتر است.
۲- بیشفعال- تکانشی:
کودکان مبتلا به این نوع ADHD، رفتارهای تکانشی زیادی دارند؛ یعنی تصمیمهای ناگهانی میگیرند و خیلی عجولاند. با چند مورد از نشانههای رفتاری این دسته از کودکان آشنا شوید:
اگرچه این نوع ADHD کمتر مورد توجه است، اما بهطور کلی کودکی که ADHD بیشفعال- تکانشی دارد، در تمرکز برای انجام وظایف خود مشکل دارد.
۳- ترکیبی بیشفعال- تکانشی و بیتوجه:
شایعترین نوع ADHD است. کودک، علائم بیتوجهی و بیش فعالی را با هم دارد. در این حالت کودک، بهخوبی قادر به تمرکز نیست و سطح انرژی او همیشه بیش از حد است.
بهتر است بدانیم که نوع ADHD کودکمان، روش درمان او را مشخص میکند. البته این اختلال میتواند در طول زمان تغییر کند، برای همین تشخیص نوع آن برای درمان درست، اهمیت زیادی دارد.
با اینکه اختلال بیشفعالی در کودکان و بزرگسالان زیادی دیده میشود، اما هنوز دلیل اصلی ابتلا به آن مشخص نیست. بعضی از تحقیقات نشان میدهند که کم شدن مقدار دوپامین مغز میتواند باعث این اختلال شود.
دوپامین یک ماده شیمیایی در مغز است که باعث انتقال پیامهای عصبی میشود و در تحریک واکنشها و عواطف نقش دارد. البته که نقش ژنتیک را هم نمیتوانیم نادیده بگیریم.
هیچ آزمایشی وجود ندارد که بتواند تشخیص دهد شما یا کودکتان مبتلا به ADHD هستید یا نه؛ اما پزشک برای تشخیص آن، سوالاتی از شما میپرسد و نشانهها را در ۶ ماه گذشته بررسی میکند.
برای بررسی کاملتر، بهتر است یادداشتهایی را در مورد رفتار کودکتان در طول روز، آماده کنید و به پزشک یا روانشناس بدهید. علاوه بر این، پزشک یک معاینه فیزیکی کامل برای بررسی سلامتی دلبندتان هم انجام میدهد تا به نتیجه و تشخیص دقیقتر برسد.
درست است که در مورد ریشه به وجود آمدن این اختلال، پزشکان و محققان هنوز به نتیجه درستی نرسیدهاند، اما تأثیرات دوران بارداری روی جنین را هرگز نمیتوان نادیده گرفت.
مادرهای عزیز هرچه دوران بارداری آرامتر، کم استرس یا حتی بدون استرسی را بگذرانند و تغذیه مناسبی داشته باشند؛ بدون شک، نوزادشان در شرایط روحی و جسمی سالمتری به دنیا میآید.
بیشتر افراد مبتلا به ADHD زندگی موفقی داشتهاند و از زندگیشان لذت برده و میبرند. کسانی مثل لئوناردو داوینچی، مایکل جردن، انیشتین، الکساندر گراهام بل حتی از مزایای این شرایط، قدردان هم بودهاند.
اگر شما نشانههای اختلال بیشفعالی را در کودکتان میبینید، قدم اول این است که در اولین فرصت با یک روانشناس صحبت کنید تا بهراحتی با یک برنامه درمانی و مدیریت علائم، برای ساختن یک زندگی با کیفیت، همراهیتان کند.