متخصص زنان و زایمان از دانشگاه علوم پزشکی تهران، رتبه ۳ بورد تخصصی زنان و دستیار فلوشیپ لاپاروسکوپی زنان
فایل صوتی هفته اول بارداری
به اولین هفته بارداری خوش آمدید. باور کنید یا نه در این هفته، هنوز باردار نیستید! در حال حاضر در دوره پریود خود هستید و هنوز جنینی تشکیل نشده است. البته با اینکه نشانهای از جنین در کار نیست، فرایند ۲۸۰ روزه بارداری شما از روز اول آخرین قاعدگی (LMP) شروع شده است. در این مقاله، دلیل این موضوع و همه چیز درباره هفته اول بارداری را میخوانید. این تازه آغاز سفر شیرین بارداری است.
علائم بارداری در هفته اول
علائم هفته اول بارداری معمولا ناشی از تغییرات هورمونی بدن شما هستند و ممکن است در بعضی از زنان متفاوت باشند.
اولین علامت حاملگی، از دست دادن دوره پریود است.
گرچه در هفتههای اول بارداری علائمی مانند کمردرد، خستگی، حساسیت سینهها، تغییرات خلقی و افزایش ترشحات واژن تجربه میکنید، اما اینها تنها نشانههای شروع یک تغییر بزرگ در زندگی شما هستند.
در نظر داشته باشید که در صورت باردار شدن، به زودی شما تغییرات بیشتری خواهید دید.
جنین در هفته اول بارداری
همانطور که گفتیم جنین هفته اول بارداری هنوز شکل خاصی ندارد، اما بدن شما در حال آمادهسازی برای استقبال از این موجود کوچک و تخمک در حال آماده شدن برای لقاح است.
تخمک به محض تخمکگذاری وارد لولههای فالوپ میشود و اگر اسپرم وارد بدن شما شود، بارور خواهد شد.
تغییرات بدن مادر در هفته اول بارداری
در هفته اول بارداری، بدن شما تغییرات داخلی و هورمونی زیادی را تجربه میکند که برای آمادهسازی بدن در پذیرش جنین ضروری است.
سطح هورمونها مانند پروژسترون و استروژن افزایش مییابد و جریان خون به رحم بیشتر از پیش میشود.
این تغییرات ممکن است باعث شوند در ناحیه لگن گرمی یا فشار زیادی را احساس کنید. همچنین، غدد ترشحکننده مخاط فعالتر میشوند و ممکن است ترشحات واژن کمی افزایش یابد.
البته که این تغییرات بیشتر داخلی هستند و علائم فیزیکی مشخصتر در هفتههای بعدی خود را نشان میدهند.
با اینحال دوره بارداری از همین هفته که اولین روز آخرین قاعدگی شما بوده شروع میشود و نه زمانی که لقاح اتفاق میافتد.
دلیل آن هم این است که با توجه به تفاوت زمان تخمکگذاری در زنان، تاریخ دقیق لقاح جنین شما سخت و حتی غیر ممکن است.
مراقبتهای هفته اول بارداری
داشتن عادات سالم بیشتر از هر زمانی در دوران بارداری اهمیت پیدا میکند. فراموش نکنید که قبل از اقدام به بارداری و در همین شروع هفتههای بارداری، با کمک موارد زیر، بدن خود را هم از نظر جسمی و هم ذهنی برای بارداری آماده کنید:
- از مصرف الکل، مواد مخدر، دخانیات و همچنین خوردن زیاد نوشیدنیهای کافئیندار مانند قهوه، چای و نوشیدنیهای انرژیزا به طور جدی خودداری کنید.
این مواد میتوانند باعث نقصهای مادرزادی، سندرم الکل جنینی (FAS یا Fetal Alcohol Syndrome)، مشکلات تنفسی، وزن کم هنگام تولد و سایر مشکلات سلامتی شوند. - درباره داروهای تجویزی و بدون نسخه (OTC) مصرفی با پزشک مشورت کنید.
از آنجایی که در دوران بارداری شرایط فرق میکند، لازم است تمامی احتیاطهای خاص داروها شامل نحوه و زمان مصرف را بدانید و رعایت کنید تا مبادا آسیبی به جنین وارد شود. - با مشورت پزشک رژیم غذایی سرشار از مواد معدنی و ویتامینهای ضروری (بهویژه اسیدفولیک) داشته باشید.
زنانی که قصد بارداری دارند لازم است از یک ماه قبل بارداری و همچنین سه ماهه اول بارداری، روزانه ۴۰۰ میکروگرم اسیدفولیک مصرف کنند.
مصرف این ماده خطر نقص لوله عصبی (مشکلات ناشی از رشد و تکامل ناقص مغز یا نخاعی مانند اسپینا بیفیدا یا مهره شکاف) را به حداقل میرساند.
همچنین میتوانید در کنار مکمل، از غذاهای سرشار از اسیدفولیک مانند سبزیجات برگ سبز، حبوبات و غلات کامل نیز در رژیم غذایی خود استفاده کنید. - درصورتیکه قبلا واکسینه نشدهاید، حتما قبل از اقدام به بارداری، در صورت مصونیت بدن خود از پزشک مشورت بگیرید.
- اگر با سابقه بیماری خانوادگی، ازدواج فامیلی، تجربه سقط مکرر و مردهزایی یا سن بالا روبرو هستید، قبل از اقدام به بارداری با پزشک صحبت کنید.
- در صورت داشتن مشکلات سلامتی مزمن مانند فشار خون بالا، دیابت یا صرع، از قبل تلاش برای بارداری به پزشک مراجعه و بعد از انجام آزمایش خون بارداری در هفته اول، برای بارداری اقدام کنید.
- از پزشک درباره داروهای مصرفی و همچنین محصولات مراقبت پوست مو بپرسید.
- فعالیت بدنی منظم داشته باشید و از پزشک خود درباره محدوده وزنی مناسب بارداری بپرسید تا برای رسیدن به آن برنامه بریزید.
- درصورتیکه مدتی است به دندانپزشکی نرفتهاید، حتما برای کنترل وضعیت سلامت دندانهای خود به دندانپزشکی بروید و دندانپزشک را نیز از قصد خود برای بارداری مطلع سازید.
- این هفته زمان خوبی است که درباره بارداری بخوانید و اطلاعات خود را افزایش دهید.
با این حال احتمال دارد بارداری شما از قبل برنامهریزی نشده باشد. ولی نگران نباشید. حتی همین الان هم زمان خوبی برای شروع معاینات پزشکی و صحبت با پزشک است.