
چرایی، تشخیص و درمان برگشت یا ریفلاکس ادراری نوزاد و کودک
1403/12/13
9 دقیقه
آیا چیزی درباره رفلاکس ادراری یا ریفلاکس وزیکوورترال (VUR) در کودکان یا نوزادان شنیدهاید؟ اگر جریان ادرار مسیر اشتباهی را طی کند، میگوییم ریفلاکس ادراری اتفاق افتاده است. اما چرا این عارضه پیش میآید؟ آیا عفونت ادراری و ریفلاکس ادراری باهم فرق دارند؟ برای اینکه با ریفلاکس ادراری نوزادان و کودکان بیشتر آشنا شوید، پیشنهاد میکنیم تا پایان این مطلب همراه ما باشید.
همانطور که میدانید ادرار مواد زائد بدن است و در حالت عادی بهصورت یک طرفه جریان دارد. از کلیهها به سمت حالب و از حالب به سمت مثانه میرود و در آنجا ذخیره میشود. در زمان دفع ادرار، از مثانه به سمت مجرای ادراری میرود و خارج میشود.
هنگامیکه نوزاد یا کودکی مشکل ریفلاکس ادراری یا VUR داشته باشد، ادرار بهصورت برعکس، یعنی از مثانه به حالب و کلیهها برمیگردد.
ریفلاکس ادراری به دو نوع اولیه و ثانویه تقسیم میشود:
کودکانی که مبتلا به ریفلاکس ادراری اولیهاند، معمولا با نقص در دریچه بین حالب و مثانه متولد میشوند. این دریچه در حالت طبیعی از بازگشت ادرار از مثانه به حالب جلوگیری میکند.
ریفلاکس ادراری اولیه شایعتر و احتمالا ژنتیکی است. در بیشتر مواقع، همزمان با رشد کودک، عملکرد دریچه هم بهتدریج بهتر میشود و ریفلاکس ادراری اولیه برطرف میشود.
در این نوع ریفلاکس، معمولا مثانه کامل تخلیه نمیشود. دلیل آن هم انسداد مثانه و یا نارسایی عضله مثانه است.
مهمترین عوارض زود از پوشک گرفتن کودک را در مقاله زیر بخوانید:
دلایل مختلفی وجود دارد که باعث ابتلای نوزادان یا کودکان به ریفلاکس ادراری میشود. بعضی از دلایل شایع عبارتند از:
موارد زیر شایعترین علائم رفلاکس ادراریاند؛ با این حال هر کودک ممکن است علائم متفاوتی را تجربه کند. البته بیشتر کودکان مبتلا به ریفلاکس ادراری هم ممکن است اصلا علائمی نداشته باشند. اما در کل نشانههای برگشت ادرار ممکن است شامل موارد زیر باشد:
البته علائم برگشت ادراری ممکن است شبیه بیماریها و مشکلات دیگری هم باشد و لازم است با پزشک کودکتان برای تشخیص مشورت کنید.
عفونت ادراری نیز نشانههایی دارد که شامل:
آسیب کلیوی اصلیترین عارضه ریفلاکس ادراری کودکان است. هر چهقدر ریفلاکس شدیدتر باشد، عوارض جانبی هم بیشتر و جدیتر میشود، مانند:
اگر عفونت مجاری ادراری بهموقع درمان نشود، میتواند منجر به زخم شود و آسیب دائمی به بافت کلیه بزند.
آسیب و زخم کلیه باعث نارسایی حاد یا مزمن کلیه میشود.
نارسایی کلیه باعث تجمع مواد زائد در بدن و بالا رفتن فشار خون میشود.
ریفلاکس ادراری را میتوان قبل از تولد با سونوگرافی نیز تشخیص داد. همچنین میتوان از یک یا چند مورد از این تستها استفاده کرد:
درمان ریفلاکس ادراری یا VUR توسط پزشک کودکتان و بر اساس موارد زیر مشخص میشود:
پزشک کودک شما ممکن است یک سیستم درجهبندی (از ۱ تا ۵) برای نشان دادن درجه رفلاکس تعیین کند. هر چهقدر درجه بالاتر باشد، رفلاکس شدیدتر است.
بیشتر کودکانی که رفلاکس درجه ۱ تا ۳ دارند، به درمان زیادی نیاز ندارند. در بیشتر موارد، رفلاکس بهمرور زمان، معمولا در عرض ۵ سال، خودبهخود برطرف میشود.
کودکانی که دچار تب یا عفونت مکرر میشوند، ممکن است نیاز به آنتیبیوتیک درمانی پیشگیرانه و آزمایشهای دورهای ادرار داشته باشند تا از انتقال عفونت به کلیه جلوگیری کند.
کودکانی که رفلاکس درجه ۴ و ۵ دارند، ممکن است نیاز به جراحی آندوسکوپی یا باز داشته باشند. در این جراحی، دریچهای در حالب ایجاد میکنند تا از برگشت جریان ادرار به کلیه جلوگیری کند.
در موارد شدیدتر، کلیه و حالب زخمی ممکن است نیاز به جراحی و ترمیم داشته باشند.
از آنجایی که عفونت ادراری در کودکان مبتلا به ریفلاکس ادراری شایع است، پیشگیری و تسکین درد اهمیت زیادی دارد. تشویق کودک به نوشیدن آب کافی میتواند به دفع باکتریها کمک کند. همچنین، پیچیدن یک حوله یا ملحفه گرم دور شکمش، احساس آرامش و کاهش درد را برای او به همراه دارد. با این مراقبتهای ساده، میتوانید به بهبود وضعیت او کمک کنید.
ریفلاکس ادراری خفیف (درجه ۱ تا ۳) معمولا طی چند سال برطرف میشود، اما موارد شدیدتر ممکن است به درمان یا جراحی نیاز داشته باشند.
خیر، اما ریفلاکس ادراری نوزادان و کودکان میتواند احتمال ابتلا به عفونتهای ادراری را افزایش دهد.