زود گرفتن کودک از پوشک

چرا نباید زود بچه را از پوشک بگیریم؟

۱۴۰۳/۱۰/۱۸

7 دقیقه

Doctor Image
کد نظام پزشکی 121813
Icon Confirmed پزشک تاییدکننده: دکتر الهه ضیائی

متخصص کودکان و نوزادان، فارغ‌التحصیل دانشگاه علوم پزشکی اصفهان و سابقه ده سال طبابت در بخش‌های اطفال و نوزادان

کد نظام پزشکی: 121813

از پوشک گرفتن کودک و اولین قدم‌زدن‌های او در مسیر استقلال، نقطه عطف مهمی برای کودکان به حساب می‌آید- اما همیشه هم تغییر بدون چالش نیست! زود گرفتن کودک از پوشک، به‌جای کمک به رشد او، چالش‌های جسمی و روانی به همراه دارد. در این مقاله، به مهم‌ترین عوارض زود از پوشک گرفتن کودک می‌پردازیم.

عوارض روانی و جسمی زود گرفتن کودک از پوشک

عوارض جسمی زود از پوشک گرفتن بچه

آماده نبودن کودک برای خداحافظی با پوشک و اصرار والدین برای این موضوع می‌تواند مشکلات جسمی مختلفی داشته باشد که از جمله مهم‌ترین آن‌ها عبارتند از:

۱- یبوست و مشکلات ادراری

کودکانی که قبل از ۲ سالگی از پوشک گرفته می‌شوند، به طرز چشمگیری در معرض خطر یبوست و سایر مشکلات ادراری قرار دارند.

نگه‌داشتن ادرار زیر ۱۸ ماهگی باعث فشار به کلیه‌ها می‌شود و احتمال ابتلای این بچه‌ها به یبوست، ریفلاکس یا خیس‌کردن مکرر روزانه را تا ۳ برابر نسبت به کودکانی که در زمان مناسب از پوشک گرفته می‌شوند، افزایش می‌دهد.

پوشک شورتی کانال‌دار مای‌بیبی

توصیه می‌کنیم برای گرفتن کودک از پوشک، پوشک شورتی کانال‌دار مای‌بیبی سایز ۷ را استفاده کنید.
مشاهده محصول توصیه می‌کنیم برای گرفتن کودک از پوشک، پوشک شورتی کانال‌دار مای‌بیبی سایز ۷ را استفاده کنید.

۲- اختلالات دفع ادرار و مدفوع

آموزش زود توالت رفتن به کودکان ممکن است مشکلاتی مانند به سختی ادرار کردن بچه، عفونت‌های مجاری ادراری (UTI) و نشتی بی‌اختیار مدفوع به همراه داشته باشد.

ریشه این مسائل به فشار بیش‌ازحد به کودکان برای کنترل ادرار یا مدفوع تا رسیدن به سرویس‌ بهداشتی برمی‌گردد. چنین فشاری نه‌تنها بر سلامت جسمی کودک تاثیر منفی می‌گذارد، بلکه می‌تواند باعث اضطراب و مقاومت بیشتر در برابر آموزش دستشویی شود.

ایجاد محیطی آرام و متناسب با آمادگی جسمی و روانی کودک، کلید پیشگیری از این اختلالات است.

۳- عادت کودک به نگه‌داشتن ادرار

زمانی که در موعد نامناسب و بدون رعایت اصول صحیح، کودک را از پوشک می‌گیریم، این احتمال پیش می‌آید که بچه به نگه‌داشتن طولانی‌مدت ادرار یا مدفوع عادت کند.

این رفتار می‌تواند منجر به اختلال در عملکرد طبیعی مثانه و روده شود، به‌طوری که ظرفیت مثانه به شکل غیرطبیعی افزایش یافته و با گذشت زمان، خطر ابتلا به مشکلاتی نظیر یبوست مزمن و عوارض مرتبط با احتباس ادرار، مانند عفونت‌های مجاری ادراری، بیشتر می‌شود.

در راهنمای گام‌به‌گام از پوشک گرفتن کودک، درباره بهترین سن برای این کار، نشانه‌های آمادگی والدین و کودک برای گرفتن او از پوشک، از پوشک گرفتن بچه در شب و بهترین راهکارها صحبت کردیم که می‌توانید در این مقاله بخوانید.

مقاله مرتبط:

راهنمای کامل از پوشک گرفتن کودک

از پوشک گرفتن کودک، یکی از مهم‌ترین چالش‌های مادرها و پدرهایی است که کودکان‌شان آمادگی رفتن به دس ... مطالعه

عوارض روانی زود گرفتن کودک از پوشک

زود گرفتن پوشک از بچه بدون آمادگی قبلی علاوه بر اینکه می‌تواند مشکلات جسمی بالا را به دنبال داشته باشد، باعث مسائل روانی نیز می‌شود. در ادامه درباره بعضی از مهم‌ترین آن‌ها صحبت می‌کنیم:

۱- افزایش استرس کودک

زودتر از زمان مناسب گرفتن پوشک از کودک اضطرابی عمیقی در وجود او ایجاد می‌کند، به‌خصوص وقتی این احساس به کودک دست می‌دهد که مادر و پدرش او را تحت فشار گذاشته‌اند.

این استرس نه‌تنها ممکن است فرایند آموزش توالت را به تأخیر بیندازد، بلکه در محیط‌های اجتماعی مانند مهدکودک نیز می‌تواند منجر به اتفاقات ناخواسته‌ای شود.

این اتفاقات، که اغلب با حس شرمندگی و سردرگمی برای کودک همراه است، می‌توانند تأثیرات منفی بلندمدتی بر اعتماد به نفس و آرامش روانی او داشته باشند.

درباره ریفلاکس ادراری و عفونت ادراری نوزادان و کودکان در مقاله زیر بخوانید:

مقاله مرتبط:

چرایی، تشخیص و درمان برگشت یا ریفلاکس ادراری نوزاد و کودک

آیا چیزی درباره رفلاکس ادراری یا ریفلاکس وزیکوورترال (VUR) در کودکان یا نوزادان شنیده‌اید؟ اگر جریا ... مطالعه

۲- اختلال در فرایند رشد روانی کودک

کودکان زیر ۳ سال هنوز توانایی کافی برای کنترل عملکردهای بدنی خود را به دست نیاورده‌اند!

بنابراین انتظار اینکه کودک بتواند فرایند دست‌شویی رفتن را به‌تنهایی مدیریت کند، غیرمنطقی است و می‌تواند پیامدهای منفی برای رشد او به همراه داشته باشد.

فراموش نکنید که آمادگی روانی کودک برای از پوشک گرفته شدن درست به اندازه آمادگی جسمی مهم است و نادیده‌‌گرفتن این جنبه می‌تواند روند آموزش را دشوارتر کند.

۳- مشکلات رفتاری کودک

اضطراب ناشی از آموزش زودهنگام دستشویی به بچه می‌تواند به تغییرات رفتاری قابل توجهی در کودکان منجر خواهد شد که از جمله این‌ها می‌توان به افزایش لجبازی، نادیده گرفتن درخواست‌های والدین و مقاومت در برابر آموزش اشاره کرد.

چنین واکنش‌هایی نه‌تنها فرایند یادگیری را دشوارتر می‌کند، بلکه رابطه والدین و کودک را نیز تحت تاثیر قرار می‌دهد.

به‌ویژه زمانی که اتفاقات ناخواسته‌ای مانند ادرار کردن در مکان‌های نامناسب رخ می‌دهد، احتمال بروز واکنش‌های احساسی و نادرست از سوی والدین افزایش می‌یابد، که این خود موجب تشدید مشکلات رفتاری می‌شود.

عوارض زود از پوشک گرفتن بچه

چالش‌های والدین در زود از پوشک گرفتن کودک

آموزش توالت رفتن به کودک در سنین پایین، فرایندی حساس و زمان‌بر است که توصیه می‌شود والدین با صبر و آگاهی آن را مدیریت کنند. در این مسیر، چالش‌هایی وجود دارد که آگاهی از آن‌ها می‌تواند به موفقیت بیشتر کمک کند.

۱- نیاز به صرف زمان زیاد

آموزش توالت در سنین پایین کاملا به والدین یا مراقبان بستگی دارد. والدین لازم است دائما حواس‌شان به نیازهای کودک باشد و او را به سرویس بهداشتی ببرند. این کار، زمان و انرژی زیادی نیاز دارد.

۲- وابستگی کودک به والدین

در این سن، کودک هنوز توانایی رفتن به سرویس بهداشتی به‌صورت مستقل را ندارد. بنابراین تمام مسئولیت خشک نگه‌داشتن کودک بر عهده والدین یا مراقبان است.

۳- مشکلات هنگام سفر یا تغییرات روزمره

اگر به دلایلی مانند سفر یا مشغله زیاد مجبور شوید آموزش سرویس بهداشتی رفتن را متوقف کنید، ممکن است دوباره کودک به پوشک برگردد و روند آموزش از ابتدا شروع شود.

کلام آخر

یادتان باشد که هر کودکی مسیر رشد مخصوص به خود را دارد و تلاش برای تسریع این روند تنها باعث ایجاد فشار بر او و شما می‌شود.

بهترین زمان برای گرفتن کودک از پوشک زمانی است که هم از نظر جسمی و هم از نظر روانی آمادگی داشته باشد. صبور باشید و اجازه دهید این مرحله به‌صورت طبیعی و بدون عجله طی شود. رشد کودک شما چیزی نیست که بتوان آن را با ساعت یا تقویم اندازه گرفت!

این مطلب را پسندیدم
  • نازنین عباسی ۱۴۰۳/۱۱/۱۴

    بهترین پوشک هستن

  • آنیا براتیان ۱۴۰۳/۱۱/۲۳

    مایبیبی پوشک خیلی عالی هست،بدون حساسیت

  • باران ۱۴۰۳/۱۱/۲۳

    اینهمه گفتید آخرنگفتید از چ سنی؟

    • مای‌بیبی /ادمین ۱۴۰۳/۱۱/۲۴

      باران جان هیچ سن جادویی و ایدئالی برای گرفتن بچه از پوشک وجود نداره. بعضی از کودکان در ۱۸ تا ۲۴ ماهگی مهارت‌های فیزیکی و شناختی لازم را به‌دست می‌آورند ولی بعضی دیگر حتی تا ۳ یا ۴ سالگی هم آماده نیستن.

    • فاطمه زهرا ۱۴۰۳/۱۱/۲۴

      گفتن دیگه از 18ماهگی یا دوسالگی زودتر نمیشه

    • ناشناس ۱۴۰۳/۱۱/۲۷

      سن نداره عزیزم هربچه ی یه جوره یکی یک سال ونیم آمادگی داره یکی سه سالگی هم آمادگی نداره بستگی به کودک داره

  • عبداللهی ۱۴۰۳/۱۱/۲۳

    بهترین هست پوشک مای بی بی

  • عبداللهی ۱۴۰۳/۱۱/۲۳

    بهترین پوشک

  • ناشناس ۱۴۰۳/۱۱/۲۳

    عالیه

  • ستیلا میدانیان ۱۴۰۳/۱۱/۲۳

    نام دختر م ستیلا است دختر م دوماه بود یک غده‌ای پشت کمر بالا باسن به وجود آمد هر جا دکتر برم گفت چربی بدن اما خیلی نگرانم نمی دانم چکار کنم الان دوروز دیگر 9 ماه میشود غده اندازه یک گردون است

    • مای‌بیبی /ادمین ۱۴۰۳/۱۱/۲۹

      ستیلا جان بهتره به متخصص اطفال مراجعه کنین تا برای مشخص شدن ماهیت توده، کوچولوتون یه سونوگرافی انجام بده. درصورتی که لیپوم باشه، جراحی انجام میشه و توده خارج میشه.

  • توکلی ۱۴۰۳/۱۱/۲۳

    بسیار عالی ممنون از اطلاعات مفید و سازنده تون

  • مامان هامین ۱۴۰۳/۱۱/۲۴

    من پسرم رو ۲ سال و ۳ ماهگی گرفتم ولی الان جیشش رو نگه میداره ونمیگه باید خودم ببرم راهکار چیه؟

  • زینب حاتمی ۱۴۰۳/۱۱/۲۴

    پوشاک مای بیبی بهترین پوشاک بدون حساسیت وبسیار نرم عالی وسازگار باپوست بچه

  • مامان آرتین ۱۴۰۳/۱۱/۲۴

    پسر من خودش علاقه نشون داد میرفت در سرویس میگفت پی پی منم همراهیش کردم از 20ماهگی حدوداً.الانم شبا پوشکش میکنم ولی میگه پی پی دارم میگم پوشکی مامان جیش کن .ولی مشکل این جاست .وقتی میخاد پی پی کنه چند دفعه ای میگه میبرمش بعدم پی پیش اومد بدش میاد اسرار داره از اون محیط دور بشه.البته هم به جیش هم میگه پی پی

  • المیرا ۱۴۰۳/۱۱/۲۵

    سلام من دخترم دوسالگی خواستم بگیرم نشد ویبار شلوارش خیس کرد گفتم وای چرانگفتی ترسید دیگه انجام نداد یعنی وحشت شدید از شماره یک که انگار چیزی از جسمش کنده میشه فقط داخل پوشک تا سه سالگی چند بار امتحان کردم نشد یک روز بازش گذاشتم تا۱۴ ساعت خودش نگه می‌داشت آخر مجبور شدم اورژانسی ببرم با سوند جیش کنه اینها هم اشتباهات من بود دکتر میگفت قرص اعصاب بده ریلکس بشه من ندادم دیگه از هر روش جایزه صندلی و….نشد تا سن سه سال وده ماه دختر من یه‌روز خودش پوشک گذاشت کنار اول شماره یک توی لگن تو اتاق انجام داد بعد شماره دو از ترس ونگه داشتن سه روز یبوست گرفت با شیاف توصندلی انجام شد تو اتاق ترسش ریخت واز فرداش هر دورو تو سرویس انجام داد ومن از این چالش گذشتم خواهش میکنم بچه رونترسونید حتی اگه تو خونه شلوارش خیس کرد صبور باشید الانم دختر من خشک میخوابه فقط اگر آخر شب آب زیاد خورد نصف شب میبرمش همه بچه‌ها مثل هم نیستند مقایسه نکنیم ونترسونیم.

  • رها ۱۴۰۳/۱۲/۰۶

    من مادر شوهرم فضولم رفت اومد گف چرا از پوشک نگرفتیش چرا چرا چرا بزور گف باز کن یاد میگیره الان از فشار عصبی هم یبوسته هم تب و لرز گرفته از اضطراب تو خواب هذیون میگه ۲سال و نیمشه.اصلا تحت هیچ شرایطی تا اماده نبود چنین بلایی سره بچه نیارین

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط

چه زمانی و چطور با کودکان به سفر برویم؟

سفر با کودک، ترکیبی از هیجان، لذت و البته چالش‌های خاص خودش است. از انتخاب وسایل ضروری گرفته تا مدی

چرایی، تشخیص و درمان برگشت یا ریفلاکس ادراری نوزاد و کودک

آیا چیزی درباره رفلاکس ادراری یا ریفلاکس وزیکوورترال (VUR) در کودکان یا نوزادان شنیده‌اید؟ اگر جریا

جذاب‌ترین کارتون و انیمیشن برای بچه‌های زیر ۵ سال (بخش چهارم)

کارتون‌ها و انیمیشن‌ها برای بچه‌ها فقط سرگرمی نیستند؛ دنیایی پر از رنگ، هیجان و ماجراجویی‌اند ک